Дні німецької культури у ТНЕУ!

Дата: 15-10-2015, 13:11 | Автор:

   

     Кожного року восени за сприяння Посольства Федеративної Республіки Німеччини в Україні проводять «Тижні Німеччини», програма яких спрямована на осмислення глибини і розмаїття українсько-німецьких відносин. Щороку ці заходи сприяють активізації діяльності німецьких фірм та українських компаній у сфері науки, освіти, бізнесу, мистецтва та культури. Все це в середньостроковій перспективі сприяє появі двостороннього виграшу та подальшому зближенню двох країн.

    У 2015 році програма значно розширилась і охопила такі міста України як Київ, Харків, Дніпропетровськ, Чернівці, Львів, Тернопіль, Полтаву, Одесу, Житомир, Івано-Франківськ, Запоріжжя, Херсон, Вінницю та багато інших. 

    Приємно, що цього року Тернопільський національний університет долучився до проведення тижнів Німеччини та продемонстрував готовність і надалі активно розвивати спільні українсько-німецькі освітні інтеграційні проекти.

     День німецької культури в ТНЕУ, що відбувся 1 жовтня 2015 р. розпочався з прийому гостей, що завітали у цей день на інформаційну зустріч «Стипендії та стажування в Німеччині – шляхи та засоби досягнення мети». Університет відвідали координатор Європейського офісу Торгово-промислової палати України Мартін Ройтер, лектор Німецької служби академічних обмінів (DAAD) Міхаель Бек, представник громадської організації «MultiKultiUA» Анастасія Халмурадова. Презентації акцентували увагу на діючих програмах двостороннього студентського обміну, а також на програмах професійного змісту і практиці.

    Так, програми Німецької служби академічних обмінів є актуальними для студентів різних напрямків і спеціальностей, що вивчають німецьку мову. Традиційно термін подання заявок на більшість програм DAAD завершується у листопаді, тому апліканти 2015 року мають можливість подати свої заявки вчасно. За детальною інформацією варто звернутись до офіційного сайту www.daad.org.ua

    Програма практики німецького уряду, так звана «Stipendienprogramm der Deutschen Wirtschaft für die Ukraine», яку започаткували у 2014 р., повинна сприяти професійному становленню студентів-випускників і є актуальною для таких спеціальностей: економіка/фінанси, інженерні науки, інформатика, журналістика/германістика, аграрний бізнес. Черговий відбірковий тур для участі у цій цікавій програмі розпочнеться навесні 2016 р., а практика почнеться у лютому 2017 р. Зацікавленим особам варто слідкувати за строками подачі заявки на сайті www.ost-ausschuss.de/ua

     Завданнями громадської організації «MultiKultiUA», що заснована в 2009 р. у м.Харків, є реалізація дво- та багатостороніх освітніх проектів, благочинність, організація міжнародних волонтерських програм, європейських інтеграційних проектів та багато іншого. В цілому, місія організації – це міжкультурний діалог та створення клімату довіри між Україною та Німеччиною. В ході своєї презентації Анастасія Хармурадова представила  програми літньої практики в Німеччині ZAV, роботи на канікулах FerienJob, а також таку популярну серед молоді програму Au-Pair. Окрім традиційних студентських програм, громадська організація реалізує низку волонтерських проектів не лише в Україні, але і на міжнародному рівні. Щорічно організацією проводяться такі акції як «Educational Bus», «Подаруй ангела». Організуються міжнародні благочинні фестивалі та конкурси. Активно реалізується проект соціальних і мовних асистентів. Так, завдяки налагодженій співпраці протягом жовтня-грудня 2013 року в рамках міжнародної програми IFP в нашому університеті  працювала мовний асистент Ева Мьоллервессель. Детальніше про напрямки роботи громадської організації «MultiKultiUA» можна дізнатись з офіційного сайту http://multikulti.org.ua  

Свої пропозиції щодо спільних українсько-німецьких проектів надала міжнародна молодіжна організація AIESEC. Представник Тернопільського осередку цієї організації Галина Мурашова запропонувала присутнім молодим людям спробувати свої сили у проектах з професійного стажування та волонтерських заходах, які реалізуються за ініціативи AIESEC в Німеччині.

Цікавим і нестандартним доповненням презентаційного заходу став виступ тревел-блогера Владислава Беспалова, який поділився із усіма присутніми корисною інформацією щодо складання бюджету і планування подорожі до Німеччини, а також особливостей пересування в межах країни. 

     З усіма презентаціями можна ознайомитись, завантаживши їх з нашої сторінки у закладці «Міжнародний тренінг центр».

     Цікаво відзначити, що з початку встановлення дипломатичних відносин між ФРН та Україною проведення тижнів Німеччини в Україні стало традиційним. Це – сплетіння цікавих різножанрових заходів у багатьох містах України, що привертають увагу завдяки своїй розмаїтій програмі. Цього року через події на Донбасі організатори відмовилися від розважальних заходів і натомість запрошують до дискусій на гострі соціально-політичні теми. Завершальним заходом у ТНЕУ, присвяченому тижням Німеччини в Україні стане перегляд фільму «Життя інших» („Das Leben der Anderen“), запланований на 22 жовтня.

 

ПрезентаціЇ

martinreuter.rar
Завантажити


daad-2015_16_ukr.rar
Завантажити


mkua.rar
Завантажити


bezpalov.rar
Завантажити


 

Фотозвіт