» » «Громадськість у формуванні корпусу суддів та здійсненні правосуддя»

«Громадськість у формуванні корпусу суддів та здійсненні правосуддя»

Дата: 11-09-2015, 16:44 | Автор: Відділ інформації та зв'язків з громадськістю

 Одинадцятого вересня 2015 р. у стінах юридичного факультету Тернопільського національного економічного університету, спільно з Тернопільським відділенням Асоціації Правників України та Тернопільською міською громадською організацією «Правозахисна організація «Аквітас», відбувся круглий стіл «Громадськість у формуванні корпусу суддів та здійсненні правосуддя». 

 

Відкриваючи роботу круглого столу, з вітальним словом до учасників звернувся в.о. декана юридичного факультету Тернопільського національного економічного університету, кандидат юридичних наук Сергій Володимирович Банах. Аргументуючи актуальність теми, обраної для обговорення, він зазначив, що динаміка результатів соціологічних опитувань показує певне розчарування населення у діяльності судів, втрату цим органом влади авторитету у суспільстві, помітне зниження довіри, а отже налагодження конструктивної взаємодії судової влади і громадськості має сьогодні важливе значення. Лише за таких умов стає можливим формування демократичної правової держави, у якій людина, її честь і гідність, недоторканність і безпека стануть найвищою соціальною цінністю. В умовах громадянського суспільства взаємовідносини судової влади і громадськості повинні охоплювати не лише моніторингово-контролюючі заходи, але й інші форми участі громадськості у функціонуванні судової влади, та гарантуватися забезпеченням її транспарентності, гласності та відкритості.

 

Метою заходу стало обговорення проблемних питань участі громадськості у функціонуванні судової влади, як під час формування корпусу суддів, так і безпосередньо у процесі здійснення правосуддя. Зокрема, учасники обговорили такі питання:

 

-       Ідея виборності суддів: за і проти.

-       Громадські обговорення кандидатів на посаду судді: варто чи ні?

-       Інститут народних засідателів: рудимент радянської системи чи реалізація принципу народовладдя у судочинстві?

-       Правова природа, історичні витоки та світові моделі суду присяжних.

-       Суд присяжних: ефективність функціонування в Україні.

 

У роботі круглого столу взяли участь науковці – викладачі юридичного факультету, судді, адвокати, прокурори, представники громадськості. До обговорення тематики наукового заходу долучилися:

 

Тарас Багрій, к.ю.н., суддя Тернопільського міськрайонного суду Тернопільської області, спікер Тернопільського міськрайонного суду Тернопільської області, член Ради суддів України;

 

Назарій Редьква, голова Відділення АПУ в Тернопільській області, директор філії ЮК «Лідер»;

 

Андрій Жук, суддя Тернопільського окружного адміністративного суду;

 

Ірина Черніцька, суддя Тернопільського міськрайонного суду Тернопільської області;

 

Любомир Міськевич, прокурор відділу прокуратури Тернопільської області;

 

Павло Дзюба, адвокат.

 

Модератором заходу була Валентина Кравчук – к.ю.н., доцент кафедри теорії та історії держави і права юридичного факультету Тернопільського національного економічного університету, член ТМГО «Правозахисна організація «Аквітас».

 

Висловлюємо подяку усім доповідачам та учасникам дискусії за цікаві думки та запропоновані підходи у вирішенні проблемних питань.