» » Вивчай Європу – змінюй Україну

Вивчай Європу – змінюй Україну

Дата: 19-05-2015, 17:34 | Автор: Відділ інформації та зв'язків з громадськістю

 У Тернопільському національному економічному університеті відбувся регіональний брейн-ринг «Вивчай Європу – змінюй Україну». У грі взяли участь вісім команд. Приємно відзначити, що долучилися до інтелектуальних змагань студентські команди ТНЕУ та гості – школярі з Тернопільської області. 

 

Покращити знання молоді про Європейську історію, економіку, культуру, та сприяти формуванню усвідомлення власної ролі й значення у житті держави, причетності до європейського співтовариства – ось завдання, які поставили перед собою організатори.

 

Брейн-ринг розпочала керівник Інформаційного центру ЄС ТНЕУ О.В. Васильків: «Добрий день, дорогі друзі! Ми раді вітати всіх присутніх знавців європейської історії, економіки та культури. Наша сьогоднішня гра відбувається за сприяння Представництва ЄС в Україні. Як вам відомо, стартом нашої гри є складне цікаве запитання, а фінішем – правильна відповідь.   Необхідно зуміти швидко зреагувати, адже час прийняття рішення обмежений 1 хвилиною. Готуючись до брейн-рингу ви об’єднались у команди та обрали капітанів. Тож, шановні капітани, представте свої команди».

 

У грі взяли участь команди: «Амстердам» ФОА , «Крок» (м. Збараж), «Єврокомісари» ЮФ, «Народжені перемагати» ННІІМЕВ ім. Б.Д. Гаврилишина, «ІТ-пірати» ФКІТ, «Європейське майбутнє» ФББ, «Конвалії» ФЕУ, «Фортуна» ФФ. Капітани розповіли про свої команди й наголосили на особливостях кожної.

 

Юрко Дзюла, ведучий брейн-рингу, оголосив правила гри й запропонував зіграти три раунди, упродовж яких учасники давали відповіді на 40 запитань:

 

  1. Яка країна ЄС вважається батьківщиною Кирила і Мефодія (Греція)
  2. Англійський вчений, який виявив хворобу, при якій людина не розрізняє кольори (Дальтон)
  3. Збірна якої європейської країни стала Чемпіоном ЄВРО -2012 в Україні та Польщі (Іспанія)
  4. Яка Стародавня європейська держава стала союзницею Київської Русі за Володимира Великого та у якої було запозичене християнство? (Візантія)
  5. У четвертій книзі про Гаррі Поттера четверо магів сходяться у змаганнях турніру трьох шкіл. Окрім британського Гогвартсу, і Дурмстрангу, який приховує своє місце розміщення, в змаганнях також бере участь школа під назвою Шармбатон. В якій країні ЄС знаходиться ця академія (в оригіналі книги назва звучить як Beauxbâtons) (Франція. В перекладі назва школи розшифровується як «Чарівні палички». )
  6. Де було підписано угоду про запровадження безвізового режиму (м. Шенген).
  7. Назвіть орган виконавчої влади у Європейському Союзі (Єврокомісія).
  8. Країна, де відбувались дії трагедії Шекспіра "Гамлет"? (Данія)
  9. Мер Лондона Кен Лінгвінстон, який був при владі з 2000 по 2008 рік, вважав затори однією з найбільших проблем у місті. Він стверджував, що і самому нерідко доводилось втрачати дорогоцінний час, стоячи в заторах. Наступник Лінвінстона Борис Джонсон вирішив для себе проблему заторів кардинальним чином. Яким чином Джонсон зміг уникнути заторів? (Почав їздити на роботу на велосипеді)
  10. Німецька фірма, що випускає "народний автомобіль"? (Фольксваген)
  11. Участь яких країн передбачають зустрічі у «Нормандському форматі» (Франції, України, Росії, Німеччини)
  12. Назвіть будь-які 3 країни, які на даний момент утрималися від використання євро, як єдиної національної валюти? (Данія, Швеція, Велика Британія, Польща, Угорщина, Хорватія, Болгарія, Чехія, Румунія).
  13. Назвіть три офіційні мови Бельгії (французька, фламандська, німецька).
  14. До утворення Європейського Союзу його члени входили до … (Європейського економічного співтовариства).
  15. Представники яких двох країн – Роберт Шуман та Конрад Аденауер вважаються ідейними натхненниками створенням Європейського об’єднання вугілля і сталі? (Франція та Німеччина)
  16. Яка країна посідає перше місце у світі по виробництву оливкової олії та мигдалю (Іспанія)
  17. Який Президент України підписав Угоду про партнерство та співробітництво з ЄС (Леонід Кравчук)
  18. Скільки триває Головування країни в Раді Європейського Союзу? (півроку)
  19. Найчастіше, в країнах ЄС вік виходу жінок на пенсію складає? (65 років. Бельгія, Данія, Іспанія, Італія, Люксембург, Нідерланди, Німеччина, Португалія).
  20. Скільки сторінок містить офіційно-кодифікована конституція Великобританії? (0. У Великобританії немає кодифікованої конституції)
  21. Ця держава-член ЄС має найменші збройні сили у Європейському союзі. Чисельність регулярної армії країни  - лише 900 чоловік. Про яку країну йдеться?(Люксембург)
  22. Назвіть хоча б 2 країни ЄС, які не входять до НАТО (Фінляндія, Швеція, Австрія, Ірландія, Мальта)
  23. Серед країн-членів ЄС дві країни вважаються футбольними аутсайдерами Європи. Під час відборів на Чемпіонати Європи з футболу ці країни зазвичай програють з розгромними рахунками, подекуди суперники вигравали з різницею в більш ніж 10 м’ячів. Однією з таких країн є Люксембург, назвіть іншу збірну. (Збірна Мальти)
  24. Велика територія українських земель у 16 сторіччі перебувала у складі Великого князівства Литовського. Який документ цієї держави містив основні положення права та ніс ідеї рівності, віротерпимості та заборони рабовласництва? (Литовський статут. Видавався у трьох основних редакціях 1529, 1566 і 1588 рр.)
  25. Яка країна є першим європейським виробником та експортером сільськогосподарської продукції (Франція)
  26. Яке місце в світі за розміром ВВП займає ЄС? (1 місце за рейтингом 2012 року)
  27. Назвіть країни-члени ЄС, у яких існує федеральний державний устрій? (Австрія, Бельгія, Німеччина).
  28. Яким є Гасло Євросоюзу (United in diversity, Рівність у різноманітті)
  29. Яка країна останньою приєдналась до ЄС (Хорватія у 2013році)
  30. 60%  території цього острову з 2004-го року входить до Європейського союзу, а ще 40%  в складі іншої країни вже давно прагне вступити до ЄС. Про який острів йдеться. (Кіпр. Острів є членом ЄС, а 40% його території окупована Туреччиною, що давно прагне вступити до ЄС.)
  31. Назвіть хоча б 5 сучасних держав ЄС з монархічною формою правління (Бельгія, Данія, Люксембург, Нідерланди, Іспанія, Швеція, Велика Британія).
  32. Перше масове виробництво автомобілів розпочалось наприкінці ХІХ ст. у… (Франції)
  33. Які країни входять до Вишеградської четвірки (Польща, Чехія, Угорщина, Словаччина)
  34. Яка найвища гора в Європейському Союзі (гора Монблан,4810 метрівв Альпах на кордоні між Францією та Італією)?
  35. Яка столиця ЄС найтепліша, тобто має найвищу середню температуру влітку? (Нікосія, республіка Кіпр, +37 середня температура).
  36. Назвіть країну з найбільшою кількістю представників у Європарламенті (Німеччина – 96 представників)
  37. Чим Термінатор, Робокоп і Р2Д2 завдячують Чехії? (створення терміну «робот». Яке було винайдено чехом Карл Чапеком, і походило від слова «робота»)
  38. Де побудовано Палац Європи (Страсбург).
  39. Яка країна ЄС має найбільшу площу? (Франція, 544 000 кв.км.)
  40. Скільки представників має кожна країна у Єврокомісії (1 представник з країни, всього 28)

 

У залі панувала дружна атмосфера й командний дух. Студенти ТНЕУ підтримували наймолодших – членів євроклубу «Крок» ЗОШ І-ІІІ ступенів №2 м. Збараж.

 

Переможцями брейн-рингу стали гравці команди «Амстердам» – студенти факультету обліку і аудиту ТНЕУ. З невеликою різницею друге місце посіли команди «Єврокомісари», «Народжені перемагати», а третє місце – команда «Фортуна».

 

Щиро дякуємо адміністраціям факультетів, які сприяли участі студентів у інтелектуальному змаганні. Також висловлюємо вдячність координатору євроклубу «Крок» Марії Тарасівні Багрій за ґрунтовну підготовку до змагань.

 

Усі команди отримали подарунки від Інформаційного центру ЄС Тернопільського національного економічного університету.

 

Команда «Амстердам» 26 травня братиме участь у півфіналі всеукраїнського брейн-рингу від Представництва ЄС в Україні, який відбудеться у м. Трускавець. Найкращі команди з 5-ти областей України (Львівської, Тернопільської, Івано-Франківської, Волинської та Закарпатської) позмагаються за на всеукраїнський фінал у Києві.

 

Півфінал брейн-рингу на тему Європи відбудеться в рамках масштабного проекту Представництва Європейського Союзу «Euroquiz». Проект покликаний у невимушеній формі познайомити молодь з Європейським Союзом, його цінностями та історією. Крім чемпіонату з брейн-рингу він включає також онлайн вікторину на тему ЄС (http://euroquiz.org.ua/euroquiz) і Конкурс відео «Бути європейцем» (http://euroquiz.org.ua/video-contest). Слідкуйте за новинами проекту у Facebook та Vk.com