«Моє європейське місто»

Дата: 22-05-2015, 19:58 | Автор: Відділ інформації та зв'язків з громадськістю

 Нещодавно у Тернопільському національному економічному університеті за підтримки Представництва Європейського Союзу в Україні відбувся конкурс молодіжних проектів «Моє європейське місто». Метою заходу є визначення актуальних проблем Тернополя та пошук шляхів їх вирішення.

 

Молодь нашого міста готова до змін та інновацій. У рамках святкування Днів Європи інформаційний центр ЄС ТНЕУ запросив до вищого навчального закладу юнаків та дівчат з усіх університетів.

 

Зустріч розпочав проректор з науково-педагогічної роботи Олег Петрович Адамів, який зазначив: «Мені дуже приємно, що у нашій залі зібралися студенти  Тернопільського національного педагогічного університету імені В. Гнатюка, Тернопільського національного технічного університету імені І. Пулюя та студенти ТНЕУ. Тернопіль – європейське місто. Я в цьому твердо переконаний, адже ми хочемо обмінятися ідеями, вирішити конкретні соціальні проблеми, стати кращими. Хакатон – це молодіжний майданчик для створення проектів, які допоможуть Тернополю стати привабливим для інвестицій та ще більш європейським. Майбутнє – у Ваших руках. Творіть його!».

 

Олег Петрович представив гостей та модераторів заходу й запросив до слова політичного радника Представництва Європейського Союзу в Україні Піта Блонде. Виголошуючи промову, пан Піт сказав: «Я працюю в ЄС більше 20 років. Сьогодні ми святкуємо Дні Європи в десяти містах України. Це запрошення для усіх, хто хоче приєднатися до спільної роботи. Я радий, що молоді люди хочуть змінити своє життя, своє місто. Ми розуміємо, що не все буде реалізовано, але великі зміни починаються з малих кроків. ЄС – це не проект минулого, а проект майбутнього. Хочу висловити подяку ректору ТНЕУ А.І. Крисоватому за підтримку Інформаційного центру ЄС ТНЕУ та допомогу молодим людям реалізувати себе».

 

Засновник та тренер ГО Молодіжне об'єднання «Файне місто» Іван Омелян розповів про цілі, завдання та правила хакатону. «Ми хочемо знайти людей, які готові продукувати ідеї та їх реалізовувати. Діймо креативно, сміло, згуртовано!», – наголосив Іван.

 

Рустам Ергешов, засновник громадського руху «Активна громада» розповів про те як він разом з однодумцями будує своє європейське місто, територію вільних людей, відкритого суспільства.

 

Модератори розділили учасників на три групи та запропонували попрацювати у командах. Тернопіль майбутнього – ось про що говорили упродовж конкурсу. Команди презентували проекти, які мають покращити життя міста. Обговорювали проблеми формування мистецьких просторів, екології, можливості створення місцевих стартапів, а також вирішення конкретних соціальних потреб жителів Тернополя.

 

Були представлені такі проекти: «Озеро мрії», «Екопростір», «Так світиться чистота». У ході обговорення та дискусії Максим Черкащин, керівник патронатного управління Тернопільської міської ради, зазначив: «Усі ідеї цікаві, але перемогу отримає той проект, який набере найбільше голосів. Вірю, що ваші ідеї будуть втілені у життя найближчим часом».

 

За результатами голосування найкращим проектом визнано «Так світиться чистота». Приємно відзначити, що команда-переможець отримала подарунки від Представництва Європейського Союзу в Україні.