» » Студенти побували на екскурсії

Студенти побували на екскурсії

Дата: 30-04-2015, 12:09 | Автор: Відділ гуманітарної освіти та виховання

 28 квітня 2015 року студенти групи МАУБ -11 Навчально-наукового інституту міжнародних економічних відносин ім. Б.Д. Гаврилишина (наставник – Ткач Уляна Володимирівна) побували у Тернопільському обласному музеї політв’язнів та репресованих. Організатор екскурсії – відділ гуманітарної освіти та виховання ТНЕУ.

 

За фасадом будинку на вулиці Коперника, 1 приховані трагічні сторінки минулого. У підвальних приміщеннях колишньої радянської спецслужби НКВС, НКДБ, МДБ, КДБ (1944-1986 р.р.) нині знаходяться перший і один із найбільших в Україні історико-меморіальний музей політв’язнів, який відкрито і освячено на свято Покрови, 14 жовтня 1996 року. Його засновник – Тернопільський обласний краєзнавчий музей, Інститут національного відродження України та Тернопільська обласна організація Всеукраїнського товариства політичних в’язнів та репресованих.

 

Фондові матеріали музею та його експозиція розміщені у 28 камерах підземелля, в яких енкаведисти чинили знущання над тисячами українських патріотів. За спогадами колишніх в’язнів, які пережили чорне лихоліття, відтворено тогочасний вигляд темних сіро бетонних карцерів, зібрано уцілілі фотографії, спогади та особисті речі тих, хто пройшов через цю катівню.

 

Кожен експонат, як штрих, доповнює панораму багатовікової боротьби українського народу проти чужоземних поневолювачів. Вагомий внесок поклали на вівтар визвольних змагань і вихідці з Тернопільщини, зокрема, мученик більшовицьких концтаборів, патріарх Української Греко-Католицької Церкви Йосип Сліпий, визначний діяч ОУН, командир УПА «Північ» полковник Дмитро Клячківський («Клим Савур»), командир військової округи № 3 УПА «Захід» - «Лисоня» Омелян Польовий («Остап»), провідник ОУН Закерзонського краю Ярослав Старук («Стяг»), керівник Українського Червоного Хреста Катерина Зарицька, зв’язкова головного командира УПА Романа Шухевича – Галина Дидик та багато інших відомих та невідомих борців, які продовжили славні традиції Січового стрілецтва, Героїв Крут, Базару і Холодного Яру. На стендах музею представлені їхні фотографії та біографії, а також архівні документи.

 

Екскурсію провів старший науковий співробітник музею Орест Іванович Савка.