» » Іван Пулюй – наш геніальний земляк

Іван Пулюй – наш геніальний земляк

Дата: 3-02-2015, 12:36 | Автор: Відділ гуманітарної освіти та виховання

 Днями виповнюється 170 років від дня народження українського фізика і електротехніка, винахідника, організатора науки, громадського діяча, перекладача Івана Пулюя.

 

Ще за 12 років до відкриття «рентгенівських» променів учений першим зробив знімок кісток руки доньки із використанням X-променів. Прикро, що за збігом обставин Іван Пулюй не отримав пальму першості.

 

Варто відзначити деякі наукові досягнення визначного українця: доцент Віденського університету, професор Вищої технічної школи у Празі, ректор першого в Європі електротехнічного факультету, доктор Страсбурзького університету, державний радник з електротехніки Чехії і Моравії, член Наукового товариства імені Тараса Шевченка.

 

Приємним є той факт, що Іван Пулюй народився у м. Гримайлові на Тернопільщині, отже, є нашим земляком. Тернопільський національний технічний університет носить його ім’я. Велика заслуга ученого полягає також у тому, що він разом із Пантелеймоном Кулішем та Іваном Нечуєм-Левицьким переклали на українську мову книгу з книг «Біблію», що вийшла у 1903 році.

 

Іван Пулюй є автором близько 50 наукових праць українською, німецькою, англійською мовами. Відомий його внесок і у просування української культури. Ще у Тернопільській гімназії він заснував молодіжний гурток «Громада» для вивчення і популяризації української історії та культури, а в студентські роки став організатором «Віденської Січі», також публікував статті на підтримку української мови.