Студенти ТНЕУ віншували!

Дата: 15-01-2015, 17:21 | Автор: Відділ інформації та зв'язків з громадськістю

 14 січня вшановуємо пам’ять святителя Василія Великого та відзначаємо традиційно український «старий Новий рік». Відомо чимало різноманітних звичаїв та обрядів пов’язаних із цим днем. Здавнана свято Василя ще вдосвіта парубки-сівачі ходили від оселі до оселі з віншуваннями. У руках вони носили торбинки або рукавиці, наповнені зерном. Важливим дійством цього дня було символічне «засівання», «посипання».Слова віншуваннь свідчать, що так, як проростає зерно і множиться достаток, так само має множитися здоров’я і щастя членів родини. Також, зерно, що ним засівали хлопчики, давали курям та іншій домашній птиці, щоб краще неслися та домішували до посівного зерна. По закінченні всіх обрядових дій господарі пригощали посипальників: давали їм яблука, різноманітні смаколики, а часто і гроші.

 

Які на Різдво, так і на Новий рік у деяких частинах України повторювалося магічне «лякання» дерев, що не хотіли плодоносити. Їх підв’язували солом’яними або вовняними перевеслами і стукали по стовбуру обухом сокири, попереджуючи, коли не дадуть плоду – їх зрубають. У давнину казали, що в ніч з 13 на 14 січня «відкривається небо» і в Бога можна попросити що завгодно. Особливо люди просили здоров’я своїм рідним, гарного врожаю, миру.

 

У нашому університеті новорічні віншування також стали доброю традицією.  Учасники творчих колективів відділу гуманітарної освіти та виховання ТНЕУ привітали ректора, доктора економічних наук, професора Андрія Ігоровича Крисоватого.

 

«Рано-вранці до схід сонця
Стукнув Ангел у віконце.
Він прийшов до нас сказати,
Щоби Вам повіншувати:

Сієм-вієм-посіваєм ,
З Новим Роком Вас вітаєм,
Сієм щедро із долоні, 
По долівці, по ослоні,
Засіваєм Вашу хату,
Будьте радісні й багаті!
Сієм густо, перехресно 
На добробут людям чесним,
Промовляєм з кожним кроком: 
З Новим Щастям з Новим Роком!»

 

Ректор подякував посівальникам і наголосив, що збереження та поширення українських звичаїв серед сучасної молоді, є важливою справою, запорукою відродження національної ідеї та збереження самобутньої культури. Зауважив, що віншування стали своєрідним благословенням на добрі справи та звершення. «Так само як різдвяні традиції об’єднують наші сім’ї, нехай вони згуртують нашу університетську родину. Хай ці засіяні зерна проростуть у нашому вищому навчальному закладі миром, добробутом, щастям для всієї України».

        

Також цього дня віншування полинули до усіх працівників структурних підрозділів ТНЕУ з побажаннями наснаги, благополуччя, здоров’я та здійснення задуманого, даруючи відчуття єдиної родини, підтримки та порозуміння.