» » «Документаційний менеджмент: теорія і практика»

«Документаційний менеджмент: теорія і практика»

Дата: 3-12-2014, 10:00 | Автор: Відділ інформації та зв'язків з громадськістю

 Нещодавно відбулося засідання круглого столу «Документаційний менеджмент: теорія і практика» за участю студентів спеціальності «Документознавство та інформаційна діяльність»,  професорсько-викладацького колективу кафедри ДІДУ та Неоліни Василівни Муяссарової – заступника голови, керівника апарату Збаразької РДА у 2013-2014 рр., а до того – начальника загального відділу Тернопільської ОДА. Модератор заходу – доктор історичних наук, професор Оксана Євгенівна Гомотюк.

 

Предметом обговорення стали питання розробки й реалізації цілісної системи керування документацією управлінського процесу, яка є найвищим рівнем діяльності у документуванні та організації роботи з документами. Проф. О. Є. Гомотюк зазначила, що зараз спостерігається відставання вітчизняного документознавства у розробці теорії керування документацією, що підтверджується відсутністю узагальнюючих досліджень цієї проблематики. Це посилює важливість наукових розвідок та заходів, присвячених розробці теоретико-методичних засад керування документацією; побудові відповідних моделей; виробленню стратегії керування документацією й ефективних методів її реалізації. Кандидат філологічних наук, доцент Леся Іванівна Біловус наголосила, що перехід до системи керування документацією продиктований сучасними євроінтеграційними процесами та прагненням України стати рівноправним учасником світового інформаційного простору. Це пов’язано з міжнародним поширенням керування документацією «records management», результатом якого є розробка й широке розповсюдження у світі високого уніфікованого рівня створення та функціонування офіційної документації, що закріплено у міжнародному стандарті ISO 15489 – 2001 «Information and doсumentation. Reсords management».

 

Муяссарова Н.В. акцентувала увагу на практичній стороні проблеми, зокрема на роботі, яка проведена в країні, й у результаті якої розроблено національний стандарт України ДСТУ 4423-2005 «Інформація та документація. Керування документаційними процесами». «Необхідність переходу від діловодства до цілісного процесу керування документацією у органах державної влади, – зауважила Неоніла Василівна, – зумовлена багатоаспектною працею цих управлінських структур, наслідком якої є створення, упорядкування та включення до системи професійних комунікацій значної кількості різноманітних документів, що є результатом управлінської діяльності та засобом подальшого її розвитку.» Згодом, у форматі майстер-класу, гостя звернула увагу на практичні питання  організації документообігу в органах державної влади та органах місцевого самоврядування, на системно-функціональній та системно-комунікаційній моделях керування документацією; окреслила основні напрями реалізації  стратегічного плану розвитку системи керування документацією в Україні.

 

До обговорення проблемних запитань, зокрема, встановлення інформаційних систем електронного документообігу в органах державної влади усіх рівнів, впровадження електронного цифрового підпису, організації системи електронного урядування тощо, долучилися як студенти, так і викладачі кафедри документознавства, інформаційної діяльності та українознавства. Приємно, що студенти були активними, самостійно робили  ґрунтовні та виважені висновки.