» » Всесвітній день філософії у Тернопільському національному економічному університеті

Всесвітній день філософії у Тернопільському національному економічному університеті

Дата: 17-11-2014, 16:47 | Автор: Відділ інформації та зв'язків з громадськістю

 

Філософія – це пізнання істинної сутності нашого світу, в якому існуємо ми і який існує в нас, – те пізнання світу загалом і в цілому, світло якого, одного разу сприйняте, освітлює потім і все окреме, що б не зустрічалося кожному в житті, і відкриває його внутрішнє значення.

Артур Шoпенгауер

 

Ще в 2002 році Організація Об'єднаних Націй з питань освіти, науки і культури встановила Міжнародний день філософії, який було прийнято відзначати у третій четвер листопада.

 

З 2005 року захід отримав назву «Всесвітній день філософії». Цей день відзначається у 70 країнах світу. Підгрунтям для визначення цього дня стали рішення Парижської конференції, які відомі сьогодні як «Парижська декларація по філософії 16 лютого 1995 року». У якості основоположних принципів відзначається:

 

- філософський досвід, який не виключає ніяких ідей із вільного обговорення і сприяє встановленню точних визначень тих понять, які використовуються, дозволяє кожному навчитися мислити самостійно;

 

- викладання філософії сприяє розвитку громадянської відповідальності, взаєморозумінню і терпимості у стосунках між людьми і групами;

 

- викладання філософії, формуючи незалежно мислячих людей, здатних протистояти різноманітним способами пропаганди, готує кожного до того, щоб прийняти на себе відповідальність за вирішення серйозних проблем сучасного світу;

 

- кожна людина будь-де повинна мати можливість займатися філософією в усіх доступних їй формах;

 

- викладання філософії повинно зберігатися і розширюватися там, де воно існує, і вводитись у тих місцях, де його немає, і чітко позначатися як «філософія».

 

Сенс святкування Всесвітнього дня філософії полягає в тому, щоб знайти загальну платформу обговорення глобальних соціокультурних перетворень, що відбуваються зараз, залучити людей до філософської спадщини, розширити сферу буденного мислення для нових ідей і стимулювати публічні дебати мислителів і цивільного суспільства з приводу викликів, що постають перед соціумом сьогодні.

 

Безліч мислителів стверджували, що суть філософії полягає в здивуванні. І справді, філософія народжується з природного прагнення людей цікавитися собою і світом, в якому вони живуть.

Протягом століть в різних культурах філософія народжувала концепції, ідеї і праці з обґрунтованого аналізу, і закладала основу критичному, незалежному та творчому мисленню.

 

Філософія – це насамперед суб'єктивна точка зору Людини. Філософія – це порівняння Роздумів однієї Людини у відношенні до іншої. Філософія – це співвідношення точок зору різних людей, власне це і було метою філософських читань, які пройшли у нашому університеті 19 листопада в переддень святкування Всесвітнього дня філософії.

 

Для професорсько-викладацького колективу кафедри філософії та політології вже стало доброю традицією організовувати такого роду заходи. Цьогорічні студентські філософські читання присвячені дослідженню людини в лабіринтах фінансової цивілізації. Виступи студентів висвітлювали проблеми особистості в глобалізовному світі (Гомівка Лука), глобалістики та футурології (Вонсович Павло), соціального партнерства як показника ефективного господарювання (Євсеєнко Олена), грошей у католицизмі (Чупринський Микола), моральності бізнесмена (Дашкевич Володимир), природи власності (Дякун Роман), інтересів суспільства і особистості (Нестер Юлія) та інші. Студентська аудиторія приймала також і гостей – студентів другого курсу факультету фінансів Шандрук Ілону (Трансформація гуманістичних ідей в сучасності) та Мещерякову Марину (Основні вектори трансформації особистості в глобалізовному світі), які поділилися своїми конкурсними дослідженнями із філософії. В лекційні аудиторії панувала дискусія, пожвавлене обговорення поставлених питань. Студенти насолодилися мисленнєвим процесом і вирішили написати філософське послання майбутнім першокурсника. Наукові дослідження, які були виголошені на філософських читаннях будуть надруковані у кафедральному щорічнику «Світоглядні та соціокультурні засади формування модерної нації».