» » Науковий семінар «Сучасний стан банківської системи України в умовах військової, політичної та економічної кризи»

Науковий семінар «Сучасний стан банківської системи України в умовах військової, політичної та економічної кризи»

Дата: 10-11-2014, 10:39 | Автор: Відділ інформації та зв'язків з громадськістю

 У кінці жовтня студентський науковий гуртом кафедри банківської справи «Банківський аналітик» організував науковий семінар на тему: «Сучасний стан банківської системи України в умовах військової, політичної та економічної кризи».

 

Зі вступним словом виступила Марина Варга. Вона представила учасників семінару: к.е.н., доцента кафедри банківської справи Я.І. Чайковського, к.е.н., старшого викладача Т.Б. Стечишин, к.е.н., викладача Л. М. Прийдун та кураторів гуртка к.е.н., доцента Г.М. Забчук і викладача В.Я. Рудана, зазначивши, що потужна банківська система є необхідною умовою забезпечення сталого економічного зростання будь-якої країни. Водночас сьогодні в Україні банки проходять серйозну перевірку на міцність в умовах політичних, економічних та військових криз, а відтак тема наукового заходу є актуальною.

 

Упродовж круглого столу виступали члени гуртка: Лілія Крученик, Вікторія Самсонюк, Аліна Андріяшина.

 

Зокрема Лілія Крученик, студентка групи ФБС-42, у своїй доповіді розглянула причини виникнення і особливості розгортання криз 1998 та 2008 років, наголосивши на негативних економічних наслідках для України, серед них:  втрата довіру до банківської системи країни, девальвація національної валюти, зменшення депозитної бази, тимчасове припинення кредитування фізичних і юридичних осіб із подальшим зростанням проблемної заборгованості клієнтів.

 

Студентка ФБС-42 Вікторія Самсонюк охарактеризувала основні проблеми банківської системи, спричинені політичною, економічною та військовою нестабільністю. Вікторія проаналізувала проблеми провладного бюрократизму, непрозорої політики НБУ, недовіри населення до комерційних банків, інфляційних очікувань, валютних спекуляцій, тіньового фінансового ринку, кишенькових банків. Також доповідач відмітила, що крім економічних факторів, не менш важливим є психологічний, під впливом якого в значній мірі формується попит та пропозиція на валютному ринку.

 

Про перспективи розвитку банківської системи України розповіла студентка ФБС-43 Андріяшина Аліна, наголосивши, що в складних економіко-політичних умовах політика Національного банку України має, перш за все, бути більш прозорою, що передбачає інформування та роз’яснення населенню ситуації на валютному ринку, припинення вибіркового рефінансування та оздоровлення проблемних «кишенькових» банків, встановлення жорсткого контролю за комерційними банками, унеможливлення спекуляції із валютою.

 

Учасники наукового заходу активно обговорювали проблемні питання, пов’язані із сучасною фінансовою ситуацією в Україні. Куратор гуртка В.Я. Рудан проаналізував наслідки воєнних протистоянь для економіки України в цілому та банківської системи зокрема. К.е.н, доцент Г.М. Забчук охарактеризувала сучасну ситуацію на ринку валюти, зазначивши, що особливою умовою ліквідації тіньового валютного ринку є урівноваження ринкового курсу з офіційним, що унеможливить спекуляції.

 

Голова студентського наукового гуртка висловила подяку доповідачам за ґрунтовні доповіді та всім присутнім за доповнення й обговорення.