» » У Тернополі відкрили меморіальну дошку учасникам таємного товариства «Громада»

У Тернополі відкрили меморіальну дошку учасникам таємного товариства «Громада»

Дата: 6-11-2014, 12:27 | Автор: Відділ інформації та зв'язків з громадськістю

 Нещодавно в Тернополі відбулося урочисте відкриття меморіальної дошки членам Тернопільського таємного товариства української учнівської молоді «Громада». Пам’ятку розмістили на стіні будинку по вулиці Листопадова, 2, де колись збирались «громадівці». Першу «Громаду» організували при Київському університеті у 1860-1861 рр. З часом такі товариства утворились і в інших містах України, в тому числі у Тернополі. 

 

Тернопільську «Громаду» у січні 1863 року заснував учень 6 класу Тернопільської гімназії – Іван Пулюй. Метою товариства  було жити, дотримуючись моральних принципів, добре навчатися, знати історію свого народу, літературу, ставати в обороні рідного слова, розмовляти українською мовою, допомагати бідним учням.

 

Найактивнішими тернопільськими «громадівцями» були: Іван Пулюй,  Олександр Барвінський, Євген Олесницький, брати Горбачевські. Детальніше про життя і роботу учасників товариства можна дізнатися з виступу Ольги Збожної за посиланням: http://provse.te.ua/2014/11/u-ternopoli-vidkryly-najdorozhchu-memorialnu-doshku-z-dvorichnym-zapiznennyam-foto-video/.

 

Саме з ініціативи О. Збожної у Тернополі встановлена пам’ятна дошка. Нагадаємо, що Ольга Михайлівна є почесним професором нашого університету,  автором книги «Учнівські громади».

 

Потрібно зазначити, що меморіальна дошка товариству «Громада» у Тернополі є першою в Україні.