» » 14 жовтня в історичному календарі українців

14 жовтня в історичному календарі українців

Дата: 13-10-2015, 16:07 | Автор: Директор музею історії ТНЕУ

Покрова Пресвятої Богородиці не є одним з найбільших християнських свят, але у нас, українців, воно відзначається з особливою шаною і заслуговує статусу національного свята. Для цього є досить історичних і релігійних підстав.

 

Секрет цієї постійної й ревної молитовної пошани до Богоматері, полягає, мабуть, у тому, що тут ідеться не про лише земне, людське, але небесне й могутнє Її заступництво. Від самого початку існування нашої держави ми постійно мали великих, сильних ворогів. Тож нічого дивного, що наш народ шукав такої допомоги й опіки, проти якої не може вистояти жодна людська сила, а тією поміччю якраз і став покров Пречистої Діви Марії. Тому празник Покрова завжди був і є для нашого українського народу днем вияву великої любові і вдячності до Пресвятої Богородиці.

 

Покрова Пресвятої Богородиці - свято, яке було встановлене на честь появи живої Матері Божої в одному із храмів Константинополя (теперішня столиця Туреччини – м. Стамбул) у Візантійській імперії, найвірогідніше у Х ст. за правління імператора Лева VІ Філософа (886-912). Коли жителі молилися на Всенічній службі у Влахернському храмі, на місто напали вороги. Молитовне єднання греків у щирому зверненні по допомогу до Пречистої Діви Марії призвело до чуда: Богородиця у супроводі святих Івана Хрестителя і Івана Богослова, в оточенні ангелів, пророків і апостолів, явилася вірним, і з молитвою за них накрила їх своїм покровом (омофором), роблячи непереможними. Від тієї хустки-покрова нове свято і отримало свою назву.

 

Існує цікава легенда про український «слід» у виникненні цього свята. За переказами у цей день, більше ніж ХІ століть тому, руські війська князя Аскольда брали штурмом м. Константинополь. Проте, після того як їм явилася  Богородиця, воїни-слов’яни відступили і повернулися на Русь-Україну вже християнами, а Аскольд став першим руським князем-християнином і навіть збудував церкву, згідно літопису Нестора.

 

Серед русько-українських історичних знаменитостей Матір Божу шанували наші руські князі (особливо перед військовими походами). Деякі з них на своїх печатках використовували іконки Божої Матері або молитви до Неї.

 

Традиційно, Богородиця є покровителькою українського козацтва й усіх українських збройних формувань. Запорожці, зокрема, мали на Січі церкву на честь Покрова Пресвятої Богородиці з іконою її Покрова. Окрім того, на свято Покрови в Україні відбувалася Велика рада, що обирала гетьмана, визначала, як козацтву жити далі. Тому символічно, що День Українського козацтва встановлений Указом Президента № 966/99 від 07.08.1999 р. припадає саме на цю дату.

 

У документі, підписаному Леонідом Кучмою говориться: «Враховуючи історичне значення і заслуги українського козацтва в затвердженні української державності і істотний внесок в сучасний процес державного будівництва, ухвалюю встановити День українського козацтва» . І справді неможливо знайти у минулому України якесь інше явище, що б так глибоко і різнопланово вплинуло на історичну долю всього українського народу, як українське козацтво.

 

Пов’язане свято Покрова Пресвятої Богородиці і з подіями національно-визвольної боротьби українського народу в 40-50-х роках ХХ століття. Адже символічною датою створення Української повстанської армії(УПА) вважається саме 14 жовтня (1942 року). А з 2005 року в Україні офіційно святкуються річниці створення УПА.

 

Також в сучасному українському календарі 14 жовтня відзначається ще й День молитви за всіх полеглих за волю і державність України. Спілкування у щирій молитві із Богородицею, через яку можливе для нас отримання благодаті Св. Духа від нашого Бога, Отця, Сина і Святого Духа, Триєдиного Бога – Пресвятої Трійці - це зрозуміли ще наші предки: князі Аскольд, Ярослав Мудрий і Володимир Великий, розуміло козацтво, січові стрільці, вояки УНР, воїни УПА, і, здається, починає розуміти сучасне покоління.

 

Саме тому 14 жовтня 2014 року Президент Петро Порошенко визначив 14 жовтня Днем захисника України. Як сказано в указі, це зроблено "з метою вшанування мужності та героїзму захисників незалежності і територіальної цілісності України, військових традицій і звитяг Українського народу, сприяння дальшому зміцненню патріотичного духу у суспільстві та на підтримку ініціативи громадськості".

 

Свято Покрови - нагода всеукраїнського молитовного єднання за мир і злагоду в Україні…

 

За матеріалами Інтернет-ресурсів