» » Зустріч студентів ТНЕУ із суддею Тернопільського окружного адміністративного суду

Зустріч студентів ТНЕУ із суддею Тернопільського окружного адміністративного суду

Дата: 10-10-2014, 21:12 | Автор: Парнета Оксана Йосипівна, к.і.н., викладач права у групах КЕПІТ, куратор гр. ПРвнт-11

8 жовтня 2014 року, у рамках проведення в Тернопільському національному економічному університеті тижня правових знань, відбулася зустріч студентів коледжу економіки, права та інформаційних технологій ННІІОТ ТНЕУ, ЮФ, ФЕУ із суддею Тернопільського окружного адміністративного суду Андрієм Васильовичем Осташем на тему: «Місце адміністративних судів у системі судочинства України».

 

У своїй доповіді Андрій Васильович зазначив, що запровадження адміністративної юстиції в незалежній Україні було передбачене Концепцією судово-правової реформи (28 квітня 1992 року). У Конституції України (ст. 55, 124) закріплено функцію судового контролю у формі адміністративної юстиції як невід’ємну   складову судової влади. Створення системи адміністративних судів з метою повноцінного судового захисту прав і свобод громадян у сфері публічно-правових відносин передбачено також Концепцією адміністративної реформи в Україні, схваленої Президентом України у 1998 році. Прийнятий 7 лютого 2002 року Закон України «Про судоустрій України» на законодавчому рівні не тільки визначив місце адміністративних судів в системі судів загальної юрисдикції, а й установив трирічний строк для  їх створення. На виконання положень зазначеного Закону 1 жовтня 2002 року  Президент України підписав Указ про утворення Вищого адміністративного суду України.
Далі процес створення адміністративних судів продовжився Указом Президента України від 16 листопада 2004 року «Про утворення місцевих та апеляційних адміністративних судів, затвердження їх мережі та кількісного складу суддів». Таким чином, система адміністративних судів створювалась, починаючи з вищих ланок.
Фундаментальним етапом становлення системи адміністративної юстиції стало прийняття 6 липня 2005 року Кодексу адміністративного судочинства України, який набрав чинності з 1 вересня 2005 року. Цього ж дня Вищий адміністративний суд України розпочав свою роботу. Закон України «Про судоустрій і статус суддів» від 7 липня 2010 року нарівні із загальною і господарською  ланками судочинства передбачив систему адміністративних судів. Вона складається з Вищого адміністративного суду України, дев’яти апеляційних адміністративних судів, а також з місцевих окружних адміністративних судів в усіх областях України, містах Києві, Севастополі та Автономній Республіці Крим.
У своїй діяльності Вищий адміністративний суд України  керується Конституцією України, Законом України «Про судоустрій і статус суддів», «Кодексом адміністративного судочинства України» та  іншими нормативними документами.
Основне завдання адміністративного судочинства полягає у захисті прав та законних інтересів особи в публічно-правових спорах, від порушень з боку органів влади, органів місцевого самоврядування, їх службових чи посадових осіб. Адміністративні суди розглядають всі справи, пов’язані зі спорами фізичних або юридичних осіб із суб’єктом владних повноважень щодо оскарження його рішень, дій чи бездіяльності. Крім цього адміністративні суди розглядають спори, пов’язані із публічною службою, реалізацією повноважень управлінськими суб’єктами. Особлива категорія справ, які розглядають в адміністративному суді, – спори щодо правовідносин, пов’язаних із виборчим процесом та референдумом.
Таким чином, правовий захист, що забезпечують адміністративні суди, спрямований не на покарання протиправної поведінки, а на поновлення законного стану. Пріоритети адміністративної юстиції полягають у сфері захисту прав громадянина, а не держави, що має сприяти зростанню довіри до судової влади в країні. 
Під час зустрічі студенти ставили лектору багато запитань, що стосувалися практичної діяльності суду, особливостей розгляду судових справ й, безпосередньо, суддівської діяльності.