» » Зустріч Сергія Мироновича Квіта з професорсько-викладацьким колективом та студентством ТНЕУ

Зустріч Сергія Мироновича Квіта з професорсько-викладацьким колективом та студентством ТНЕУ

Дата: 10-10-2014, 17:01 | Автор: Відділ інформації та зв'язків з громадськістю

10 жовтня 2014 року  до Тернопільського національного економічного університету з візитом прибув Міністр освіти і науки України Сергій Миронович Квіт. Він провів зустріч з професорсько-викладацьким колективом та студентством вищого навчального закладу, у ході якої представив своє бачення імплементації Закону "Про вищу освіту" в Україні.

 

Сергія Мироновича привітав перший проректор ТНЕУ Микола Іванович Шинкарик. «Ми раді зустрічати Вас у стінах нашого університету. Сьогодні у актовій залі зібрався професорсько-викладацький колектив та студентство ТНЕУ, ректори інших вищих навчальних закладів Тернополя та директори коледжів, для того, щоб почути Вашу думку щодо реформування вищої освіти в Україні», - наголосив Микола Іванович.

 

«Ми боролися за прийняття нового закону про вищу освіту упродовж трьох років, а над концепцією університетської автономії працювали з 2005 року. І тепер цей нелегкий шлях пройдено. Реформування нашої держави потрібно проводити у всіх галузях, у тому числі і в освітній сфері. Закон "Про вищу освіту" дає університетам нові можливості для розвитку та самоврядування, адже в його основу ми поклали принцип університетської автономії – фінансової та академічної.  Новий закон передбачає зменшення навчального навантаження викладачів, самостійність у працевлаштуванні тих науковців, які мають дипломи іноземних ВНЗ, право обрання студентами предметів. Унаслідок цього змінюється форма навантаження професорсько-викладацького колективу і науковці отримують більше часу на дослідження, а це надзвичайно важливо для університетів. Насамперед, нам необхідно коригувати Бюджетний кодекс щодо можливостей вищих навчальних закладів самостійно розпоряджатися заробленими коштами та відкривати свої рахунки в банках», - розповів Міністр освіти і науки України.

 

На думку Міністра, сьогодні настав сприятливий час для реформ в усіх сферах економіки й суспільного життя. 

 

Після доповіді Сергія Мироновича розгорнулася жвава дискусія. Присутні мали змогу наживо поставити запитання Міністру освіти і науки й передати їх у письмовому вигляді.