» » Звіт про проведення Міжнародної науково-практичної конференції "Трансформаційні процеси економічної системи в умовах сучасних викликів"

Звіт про проведення Міжнародної науково-практичної конференції "Трансформаційні процеси економічної системи в умовах сучасних викликів"

Дата: 29-09-2014, 10:17 | Автор: кафедра економіки підприємств і корпорацій

26-27 вересня 2014 року відбулась Міжнародна науково-практична конференція "Трансформаційні процеси економічної системи в умовах сучасних викликів", організаторами якої була кафедра економіки підприємств і корпорацій на чолі з завідувачем кафедри Валерієм Івановичем Гринчуцьким та за сприяння ректора ТНЕУ Андрія Ігоровича Крисоватого і декана факультету економіки та управління Віктора Михайловича Островерхова.

 

Співорганізаторами конференції стали Київський національний університет імені Тараса Шевченка, Бялистоцький університет (м. Бялисток, Республіка Польща) та Гомельський державний технічний університет ім. П.О. Сухого (м. Гомель, Білорусія). Такий формат науково-практичної конференції дозволив ученим обмінятися практичним досвідом вирішення проблем, заявлених в програмі, стосовно трансформаційних процесів економічної системи. 

 

Найбільш активно аудиторія дискутувала з питань мобільності у рамках науково-освітнього європейського простору. Зокрема, представлена професором Ягелонського університету (м. Краків, Польща) Тадеушем Ваваком модель розвитку конкурентного університету викликала ряд запитань як серед науковців, так і присутніх студентів, що стосувались системи навчання, розміру стипендій та оплати праці науково-педагогічних працівників Польщі. В контексті дискусії було виокремлено чинники, що позитивно впливають, а також ті, які гальмують розвиток конкурентоспроможності університету.

 

Ще одним проблемним напрямком роботи конференції були економічні аспекти реформування системи охорони здоров’я. Виступаючі окреслили реалії існуючої системи та виокремили очікування як пацієнтів, так і самих працівників медичної сфери. При цьому було доведено, що охорона здоров’я є глобальним суспільним благом, а конкуренція є інструментом формування системи якісних медичних послуг та запропоновано стратегію реформування системи охорони здоров’я із врахуванням можливих ризиків. Цікавим став досвід впровадження інноваційного підприємницького підходу в медичній сфері Польщі, представленій Малгожатою Карпінською-Карвовською. Презентований проект стосувався створення капсули життя для людей старшого віку в приватному пансіонаті в контексті якісного медичного обслуговування. 

 

Не залишився поза увагою процес розвитку підприємства. Відбувся пошук засад стабілізації і можливих перспектив його модернізації через інституціональну структуру підприємства та базові економічні інститути, самооцінку як інструмент вдосконалення діяльності підприємства, його корпоративне управління. Були проаналізовані основи економічної безпеки промислового підприємства та представлений моніторинг розвитку малого бізнесу в Тернопільській області.