» » 20 вересня - День винахідника і раціоналізатора

20 вересня - День винахідника і раціоналізатора

Дата: 19-09-2014, 17:13 | Автор: НДІ ІРД ТНЕУ

 Щороку у третю суботу вересня в Україні вшановують авторів нових відкриттів в науці, відзначаючи День винахідника і раціоналізатора.

У Тернопільському національному економічному університеті майже 30 викладачів і аспірантів займаються винахідницькою діяльністю. Серед них - ректор А. І. Крисоватий, перший проректор М.І. Шинкарик, проректор з науково-педагогічної роботи В.Я. Брич та більшість професорсько-викладацького колективу факультету комп’ютерних інформаційних технологій та факультету аграрної економіки і менеджменту.

 

Найбільш активні винахідники – професор М.П. Дивак, професор А.О. Саченко, професор Я.М. Николайчук. 

 

Професору Володимиру Володимировичу Кочану в 2013 році присвоєно звання «Кращий винахідник Тернопільської області». 

 

Доцент кафедри економічної кібернетики та інформатики І.Г. Добротвор удостоєний звання «Кращий винахідник Тернопільської області» в 2009 році, а в 2011 році нагороджений Почесною Грамотою обласного конкурсу ім. Івана Пулюя за досягнення у винахідницькій діяльності та  технічній творчості.

 

Серед винахідників факультету аграрної економіки та менеджменту – професор Р.Б. Гевко, доценти Р.І Розум, А.О. Вітровий, професор Ю.В. Дзядикевич. Вони удостоєні звань «Кращий винахідник Тернопільської області» за розробку прогресивних технічних рішень, що захищені патентами України. Доцент А. О. Вітровий нагороджений Премією обласного конкурсу ім. Івана Пулюя. 

 

Випускники ТНЕУ, аспіранти ФАЕМ Мар’яна Свинтух та Богдан Гевко також активно займаються винахідницькою діяльністю і мають на своєму рахунку розробки, що захищені патентами України на винаходи та корисні моделі.

 

Щороку кількість технічних розробок, на які отримані патенти України на винаходи та корисні моделі, авторами яких є наші викладачі, зростає. Так у минулому році отримано 21 патент України на винаходи та корисні моделі. В цьому році вже отримано 21 патент і очікується отримання ще трьох патентів.

 

ТНЕУ  є власником 167 патентів України на винаходи та корисні моделі. Розробки відрізняються різноманітністю творчого підходу винахідників до патентування своїх розробок. Зокрема, запатентовано розробки на удосконалення комп’ютерних технологій, підвищення точності вимірювання температур та потужності виконання команд мікроконтролерами. Розроблено принципово нові і вдосконалено існуючі конструкції сільськогосподарської техніки, гвинтових конвеєрів (використовуються для перемішування та транспортування сипучих матеріалів),  що націлені на охорону навколишнього природного середовища, економію природних ресурсів та використання екологічних альтернативних джерел енергії.

 

Матеріали розробок винахідників, захищені патентами України, використовуються у навчальному процесі, що суттєво покращує якість знань студентів при вивченні економічних та технічних дисциплін.

 

 Наші винахідники – творці нових можливостей!