» » Міжнародні проекти Навчально-наукового інституту інноваційних освітніх технологій

Міжнародні проекти Навчально-наукового інституту інноваційних освітніх технологій

Дата: 5-09-2014, 16:33 | Автор: Відділ інформації та зв'язків з громадськістю

 Відповідно до Угоди про співпрацю між Тернопільським національним економічним  університетом з Міжнародною культурно-освітньою асоціацією (ICEA) та за підтримки Генерального Консула України в Чикаго з 23 по 30 серпня 2014 року реалізовано програму стажування для українських юристів.

 

У програмі взяли участь викладачі юридичного факультету ТНЕУ, судді, нотаріуси, керівники юридичних фірм та адвокати.

 

Під час перебування у м. Чикаго учасники програми ознайомились з організацією роботи центрального офісу окружного суду графства Кук. Особливо корисними, з професійної точки зору, були  зустрічі з представниками американської судової системи:

- головою Чиказького окружного суду графства Кук Д. Фланнері та з суддею окружного суду м. Чикаго Т. Мерфі, які ознайомили учасників з принципами побудови американської судової системи, виборами, перевиборами, підпорядкуванням, строками перебування на посадах суддів;

- начальником канцелярії окружного суду Д. Браун, яка ознайомила  з організацією роботи канцелярії суду, показала архіви, електронні бази даних по веденню судових справ, продемонструвала доступність і відкритість інформації для громадян.

 

Завершилось ознайомлення з судовою системою, безпосереднім відвідуванням засідання окружного суду під час розгляду справи. Також учасники програми побували в канцелярії штату, де оглянули ведення діловодства та збереження архівів у відділі землевпорядників. Під час «круглого столу» адвокат Е. Мельцер  розповів про адвокатську практику розгляду в судах фінансових справ та справ, пов’язаних із нерухомістю, під час якого учасники мали можливість задати професійні запитання і отримати вичерпну відповідь.

 

До складу делегації входили викладачі ТНЕУ к.ю.н., доц. Росоляк О.Б. та  к.ю.н., доц. Лукасевич-Крутник І.С.. Особливо цікавою і пізнавальною для яких була зустріч  з директором центру по вивченню міжнародного права В. Рассел, яка розповіла про  організацію навчального процесу та професійної практики майбутніх суддів та прокурорів, що здійснюється в школі права Джона Маршала. Найбільшу зацікавленість викликала інформація про проведення міжнародних семінарів в Польщі та Чехії, а, відтак, — перспективи проведення подібних семінарів в Україні.

 

З організацією роботи професійних об’єднань юристів, учасники програми, ознайомились на практиці роботи Чиказького відділення Американського бюро Асоціації правників. Колеги розповіли про свої плани та запропонували ініціювати спільну програму для молодих правників з України.

 

На завершення програми відбулась зустріч з Праведником Андрієм – Генеральним консулом України в Чикаго, під час якої обговорювались питання економічної співпраці України та США, застосування норм міжнародного права та практики ділових відносин між країнами.

 

Учасники програми взяли участь у заходах з нагоди річниці Незалежності України, а також ознайомилась з архітектурою, культурними та історичними пам’ятками міста Чикаго, відвідали Чиказький інститут мистецтв. Планується продовження спіпраці між Тернопільським національним економічним  університетом та Міжнародною Культурно-освітньою асоціацією (ICEA), в рамках якої, зокрема, проведення науково-практичної конференції в м. Тернопіль, навесні 2015 року.