» » Звернення ректора ТНЕУ до першокурсників на Дні знань

Звернення ректора ТНЕУ до першокурсників на Дні знань

Дата: 1-09-2014, 09:14 | Автор: Відділ інформації та зв'язків з громадськістю

 Дорогі студенти! Я гордий стояти сьогодні разом з вами на Майдані Знань Тернопільського національного економічного університету. Сьогодні непрості часи для України. З цього майдану ще зовсім недавно тисячі студентів і викладачів йшли пліч-о-пліч виборювати своє право жити в європейській державі. Мужній опір українців засвідчив світовій спільноті, що ми вільна демократична нація. 

 

Ми обрали свободу, бо не може тиранія панувати над спадкоємцями козацької держави. Ми вибороли незалежність, бо ми є нащадками поколінь, які віками здобували волю потом і кров’ю. Ми – не безлика маса. Ми – великий народ особистостей, бо у нас тисячолітня історія.

 

Вперше для мене День знань викликає радісні й тривожні почуття. Вдивляючись в обличчя наших студентів-офіцерів, я вірю в те, що їхні знання й навички будуть потрібні тільки в мирних цілях. 

 

Всі ми сьогодні хочемо зберегти найдорожче: дітей і родину, мир і спокій, працю і добробут, надію і віру - зберегти  Україну. 

 

Наш спільний вибір – кольори українського прапора, він об’єднує нас усіх, хто живе на Сході, на Заході, на Півночі і на Півдні. Ятрять ще не загоєні жахливі рани. Небесна сотня, на честь якої ми висадили липову алею, нагадує нам про наше призначення й духовний борг  перед ними. Сьогодні ми висадимо кущі калини в честь Володимира Гарматія, Віктора Семчука та Тараса Слободянюка, які героїчно віддали своє життя за Україну. Наші випускники та працівники були у перших лавах тих, хто пішов боронити рідну землю від ворога.

 

Наш біль і гнів не одинокий, бо з нами Всевишній й віра у перемогу. Я з вірою дивлюся у завтрашній день і молюся до Господа словами великого Шевченка «…і на майбутнє, Боже, нам єдиномишліє пошли і братолюбіє подай».

 

Ваше головне завдання, дорогі студенти,не впускати у серце зневіру, а своїми здобутками окреслити для України нову перспективу і використати всі національні переваги в науці, освіті та новітніх наукових технологіях.

 

Приємно відзначити, що у серпні наш студент, Василь Томчишин, виборов право бути студентським Президентом України, Анастасія Меркушина здобула бронзову медаль  на Чемпіонаті світу з біатлону, Анна Тітімець стала срібною призеркою на Чемпіонаті Європи з легкої атлетики.

 

Ми докладемо усіх зусиль,щоб ви зуміли якнайповніше реалізувати свій інтелектуальний потенціал. Тому ставлю перед вами амбітні завдання: наполегливо працювати, сміливо мріяти, вірити у власні сили.Саме тому в університеті  плекаємо у студентів єдність духовну і національну, єдність навколо сильної держави і віри, соборності усіх українців і всіх українських земель.

 

Джон Кенеді, присягаючи від імені Америки цілому світові, сказав: «Ми заплатимо будь-яку ціну, витримаємо будь-який тягар, зустрінемо всі труднощі, підтримаємо всіх друзів і протистоятимемо всім ворогам для успіху свободи». А я хочу сказати, що Україна здобуде свободу і мир завдяки своїй мужності, гідності, любові до рідної землі.

 

Хочу, щоб мир і спокій жили на кожній вулиці Тернополя, у кожному домі української родини, об’єднуючи всіх нас у згуртовану і вільну українську громаду.

 

Нехай вічно майорить над нами великий стяг свободи й незалежності, який захищають наші війська і наші серця.

 

СEDANT ARMA TOGAE  – нехай припиниться війна і настане мир!

 

Любіть Україну! Вірте в Україну! Служіть Україні! Слава Україні!