» » Ефективне використання канікул студентами ТНЕУ

Ефективне використання канікул студентами ТНЕУ

Дата: 1-08-2014, 16:12 | Автор: ННІМЕВ ім. Б. Д. Гаврилишина ТНЕУ

 Навчально-науковий інститут міжнародних економічних відносин ім. Б. Д. Гаврилишина Тернопільського національного економічного університету  ефективно співпрацює з іноземними партнерами. Йдеться не лише про вищі навчальні заклади, але й  про громадські організації, бізнес-структури, міжнародні дослідницькі проекти та фонди. Мобільність студентів в інституті реалізується на засадах відкритості, прозорості та вільного доступу для усієї студентської спільноти нашого університету.

 

Зокрема, у рамках навчально-тренінгової програми «Аполло-2014», студент факультету аграрної економіки та менеджменту ТНЕУ  Ковбінька Ігор Іванович (ОАПВ-31) відряджений для проходження навчально-виробничої практики у Німеччині. 

 

Програма практики складена таким чином, щоб студенти опанували як теоретичні аспекти, так і практичний досвід реалізації бізнес-проектів у сфері аграрного бізнесу. Інтеграційна частина практики включає навчальні семінари, після яких учасники розподіляються по сільськогосподарських підприємствах для подальшого проходження навчально-виробничої практики. 

 

Протягом 8-12 липня 2014 року було проведено основний семінар. Студенти аналізували окремі аспекти аграрного бізнесу, обговорювали реальні проблеми, що виникли під час практики та методи їх вирішення. Зокрема, під час відвідин екологічного села Бродовин студенти дізналися як працює біогазова станція. Учасники практики також побували в  Університеті м. Еберсвальде, де студентам не тільки викладають теорію маркетингу, менеджменту та екологічного управління, але і навчають на практиці з бережливістю відноситись до природи. Цей заклад називають «зеленим» ВНЗ Німеччини, адже  в «лісовому» кампусі розгорнута лабораторія під відкритим небом.  

 

Приємне враження справила на студентів поїздка у «Сад принцес», який щороку відвідують більше 50 тис. осіб. На ділянці площею 6 тис. кв. м. росте понад 260 сортів овочів та ягід, більшість із яких продають у звичайних магазинах. У «Саду принцес» не використовують ніяких хімічних міндобрив і пестицидів, тільки органіку, а земля і насіння мають так званий «біо-сертифікат». Для грядок використовують контейнери з під пляшок та мішки, а для – розсади-пакети з під молока.

 

Зазначимо, що учасниками літньої практики у Німеччині є студенти з України, Росії та Республіки Білорусь. Перебування у такому мультисередовищі студентської молоді позитивно вливає на світосприйняття реалій аграрного бізнесу студентами  різних країн. 

 

Практиканти не тільки працюють, а й відпочивають та знайомляться із культурою та традиціями країни-партнера.

 

Невід’ємною частиною семінару впродовж багатьох років є дегустація  десятків сортів хліба. Німеччину називають не лише країною пива, а ще й країною, де випікають найбільше сортів хліба. Останнім часом хліб, разом із майстерністю його пекти, переживає справжній ренесанс. За статистикою у Німеччині налічується понад триста сортів хліба. 

 

Участь у практиці та можливість перебування у мовному середовищі дає змогу студентам покращити знання німецької мови. Сподіваємося, що наступні місяці участі навчально-тренінговій програмі «Аполло-2014» будуть для нашого студента не менш успішними.