» » Інтерв'ю міністра освіти і науки України С.Квіта виданню Forbes.ua

Інтерв'ю міністра освіти і науки України С.Квіта виданню Forbes.ua

Дата: 9-07-2014, 10:26 | Автор: Відділ інформації та зв'язків з громадськістю

Міністр освіти і науки України Сергій Квіт в інтерв'ю виданню Forbes.ua розповів про фінансування української науки, перебіг вступної кампанії на Донбасі та формування й функції Національного агентства з якості освіти.

 

"Це принципово нова структура, передбачена новим Законом "Про вищу освіту", яка буде професійно незалежною й формуватиметься за квотовим принципом: від держави, ВНЗ різних форм власності, працедавців, представників Національної академії наук України і студентства. Сумнозвісна Вища атестаційна комісія України (ВАК України) зникне, але це не означає, що Національне агентство з якості повністю замінити ВАК. Адже значні права передаються університетам як справді автономним закладам. Можливо, нова Агенція запрацює вже цього року. Ми використаємо для цього бюджетні призначення для ВАК", – повідомив міністр освіти.

 

"Ближнім часом Міністерство освіти і науки України розробить план імплементації нового Закону через почергову підготовку підзаконних актів. У тому числі будуть оновлені правила підготовки і захисту дисертацій, у т.ч. на одноразових спецрадах, сформульовані правила по зменшенню навчального навантаження з 900 до 600 годин. Зокрема в Україні, як на Заході, зменшиться кількість предметів, але вони матимуть більше годин. Наші викладачі більше зможуть приділяти увагу науковим дослідженням, публікуватися", – розповів С.Квіт.

 

Торкнувся міністр освіти також проблеми купівлі українських дипломів та наукових ступенів. "Очевидно, що на купівлю дипломів є попит, чого бути не повинно. Комусь потрібна ця "корочка", а не знання та уміння – і мене це дивує. Особливо якщо це молоді люди. Мова також може йти про тих, хто хоче влаштуватися на роботу державними службовцями. В останнє десятиліття захищається підозріло велика кількість народних депутатів. За плагіат теж потрібно карати. Якщо ми говоримо про фальшиві дипломи та дисертації, то ці теми дуже близькі", – відзначив він.