Зустріч через 25 років…

Дата: 23-06-2014, 12:16 | Автор: Відділ інформації та зв'язків з громадськістю

 Тернопільський національний економічний університет має славні традиції, серед яких – щорічні зустрічі випускників ювілейних років, які організовує Центр працевлаштування та зв’язків з випускниками ТНЕУ.  Цьогоріч на такі зустрічі злітаються-з’їжджаються випускники 1974, 1979, 1984, 1989, 1994, 1999, 2004 рр., які, навіть сягнувши найвищих вершин, все ж уміють бути вдячними рідному вищому навчальному закладу в цілому та педагогам-наставникам зокрема за досвід і знання, які вони щедро передавали юним студентам, готуючи їх до самостійного життя.    Відрадно, адже вдячність є ознакою доброго і шляхетного серця, і тому зовсім не дивно, що люди цінують її дуже високо, Вдячності бажають усі люди, вдячності бажає і цінить її навіть Сам Господь Бог. Вдячністю була пронизана ювілейна зустріч випускників Тернопільського національного економічного університету 1979 року, які 21 червня 2014 року зустрілися через 25 років у рідній Alma-mater…

 

Усі зустрічі – хвилюючі… Але нинішня мала особливу родзинку: випускник Тернопільського фінансово-економічного інституту Андрій Крисоватий, який пройшов в університеті стежину від студента – до ректора, радо вітав випускників-однокурсників, колег і гостей, серед яких був його наставник – багаторічний ректор нашого вищого навчального закладу, академік Олександр Андрійович Устенко. Під час урочистостей, які відбувалися в актовій залі ТНЕУ, і Олександр Андрійович, і Андрій Ігорович підбирали найтепліші слова колишнім студентам, а нині – успішним особистостям, яким путівку у життя дав університет.

 

У свою чергу, випускники, не приховуючи хвилювання, щедро ділилися спогадами про студентські роки.

 

Випускник групи РК-41 Володимир Степанович Лаба – киянин, який сьогодні обіймає посаду начальника управління внутрішнього аудиту Державної фінансової інспекції України, зізнався, що хвилювання поглибилися, зокрема, ще й від того, що, окрім зустрічі із ровесниками, разом з якими 25 років тому він покинув стіни вищого навчального закладу, є можливість поспілкуватися із поважними викладачами, які зробили величезний вклад у його життя… Це дуже важливо для колишніх студентів, адже такі зустрічі – неначе іспити перед наставниками, своєрідний звіт за засвоєні матеріали, зокрема, йдеться про теорію ймовірності, статистику, ревізію і контроль – розуміння яких прийшло з роками.

 

Цікаві випадки зі студентських буднів згадувала випускниця групи Ф-43 Людмила Василівна Гізатуліна – заступник Голови Державної судової адміністрації України, яка також запевнила, що кожному із присутніх у залі є чим похвалитися у своїх здобутках, адже її ровесники своє життя будували власними руками… І, можливо, невблаганний час трішечки змінив зовнішність, але як приємно бачити одне одного і чути від ровесників, зокрема таке: «я згадую твій голос…», «я пам’ятаю твою усмішку…»

 

Л.В. Гізатуліна усі 25 років працює у державній службі, 18 із яких вона віддала казначейству. У день зустрічі Людмила Василівна вклонилася професорсько-викладацькому колективу Тернопільського національного економічного університету, які, як і 25 років тому, продовжують сіяти у душі студентів добрі, мудрі і вічні знання; та подякувала долі, що у неї була така можливість – навчатися чотири роки у вищому навчальному закладі, який дав їй путівку у життя.

 

- Дорога студентська родино, високоповажні викладачі, – так звернувся до присутніх випускник групи ОСГ-41, голова студентської ради Планово-економічного факультету Іван Степанович Яремко, який вважає, що його ровесникам в цілому і йому зокрема дуже поталанило у житті завдяки мудрому ректорові – О.А. Устенку, який ставився до студентів по-батьківськи – був вимогливо-справедливим. Університет став для мене доленосним, – зізнався присутнім І.С. Яремко, адже і моя дружина, і наш син – є випускниками Тернопільського національного економічного університету. Сьогодні ми були на екскурсії у музеї ТНЕУ, відтак хочу запропонувати керівництву університету – зробити куточок студентської сім’ї: нехай створюються студентські сім’ї… У свою чергу, також хочу вам повідомити, що я працевлаштував у себе на роботі 25 випускників університету.

 

Директор коледжу Чортківського інституту підприємництва та бізнесу ТНЕУ Тетяна Тарасівна Жовковська, випускниця групи ОСГ-41, зі знанням справи, розповіла про випробування, які випали на долю її ровесників, зокрема, через історично-політично-економічні перетворення у державі, коли кожен із випускників складав життєвий іспит. І не важливо, яких посад досягнули у житті, бо найголовніше у складанні життєвого іспиту – залишатися людиною, – наголосила Тетяна Тарасівна і запропонувала присутнім щиросердечно подякувати адміністрації рідної альма-матер за можливість у такий непростий час зустрітися і відтворити події 25-річної давності; згадала, зокрема, декана-фронтовика і незабутню групу здоров’я, у якій займалися усі і щоранку, за свистком Івана Яремка, незважаючи на погоду, робили зарядку, яка згуртовувала студентів, піднімала дух оптимізму і сприяла кращому засвоєнню пройденого матеріалу настільки, що досі пам’ятається рентабельність – поділена на собівартість... Ми горді з того, що з нашого випуску маємо ректора Тернопільського національного економічного університету – доктора економічних наук, професора Андрія Ігоровича Крисоватого. Любимо нашу альма-матер і викладачів, які на сьогодні є нашими колегами, і бажаємо усім миру, здоров’я, радості і процвітання…

 

Староста групи ОКБ-41  Василь Степанович Уніят, який зараз обіймає посаду начальника управління економіки  Надвірнянської райдержадміністрації Івано-Франківської області, привітавши університетську родину, спочатку подякував усім викладачам університету, які дали випускникам обліково-економічного факультету, до яких належить і його дружина, путівку у життя; організаторам зустрічі – за проведену велику роботу; а потім поринув у спогадах до будівельних загонів у Тюмені; згадував, як протягом трьох місяців у 1986 році студенти допомагали у ліквідації наслідків на Чорнобильській АЕС… Студентські загони, вважає В.С.Уніят, згуртовували студентів і вчили їх любити та цінувати одне одного і саме життя …

 

З великою любов’ю і непідробною цікавістю слухали колишні студенти завідувача кафедри економіки сільського господарства, професора Степана Львовича Дусановського; заступника декана аграрно-економічного факультету – доцента кафедри міжнародного бізнесу і туризму Анатолія Михайловича Тибіня; викладача фінансів, доцента Надію Володимирівну Парижак; викладача фінансів, керівника курсу Людмилу Михайлівну Безгубенко; викладача статистики, доцента Олену Василівну Кустовську; викладача фізвиховання – тренера з баскетболу Центру фізичної культури і спорту ТНЕУ Юрія Семеновича Мазуренка, за пропозицією якого присутні, як і колись – в роки юності, зробили зарядку…

 

Викладачі раділи успіхам колишніх студентів і бажали їм мріяти та досягати ще вищих вершин, реалізувати себе максимально, щоби їхні знання і вміння були затребувані і зреалізовані, щоби кожен зумів докластися до розквіту Української держави – у мирі, при Божому благословенні.

 

Для випускників 1989 року відділ гуманітарної освіти і виховання підготував концерт, ведучими свята були методисти відділу Оксана Балуцька і Юрій Дзюла.

 

Ректор Тернопільського національного економічного університету А.І.Крисоватий запропонував присутнім хвилиною мовчання пом’янути випускників-ровесників і викладачів – доцентів і професорів, які передчасно відійшли за Межу, героїв «Небесної Сотні», які ціною власного життя відстоювали Правду, Честь і Гідність на Майдані у Києві; і учасників бойових дій, які гинуть сьогодні у братовбивчій війні на Сході України...

 

Свято зустрічі випускників 1989 року мало присмак смутку… Але так хочеться вірити, що через п’ять років, коли колишні студенти зустрінуться уже через 30 років, ми будемо жити в такій Україні, про яку мріємо; і що до її всебічного становленні і розквіту докладуть власний досвід, знання, мудрість і зусилля випускники Тернопільського національного економічного університету.

 

Автор - Марія Баліцька, член НСЖУ

Фото відділу інформації та зв'язків з громадськістю