» » На крилах поезії Вікторії Плюти

На крилах поезії Вікторії Плюти

Дата: 12-06-2014, 15:58 | Автор: Відділ інформації та зв'язків з громадськістю

Десятого червня 2014 року у світлиці ТНЕУ відбулася презентація першої збірки ліричних віршів студентки другого курсу факультету економіки та управління Вікторії Плюти. Підтримати талановиту поетесу прийшли студенти факультету, декан ФЕУ Віктор Михайлович Островерхов, його заступник Андрій Семенович Коцур та куратор групи УПЕП-21 Ольга Петрівна Дяків.  

 

Писати вірші Вікторія почала ще в дитинстві. Завела зошит і записувала туди свої римовані рядки. Хоча як їй це вдавалося в такому юному віці, є загадкою і для самої авторки. Перший досконалий вірш  написала в першому класі своїй вчительці. Так і розпочалось її захоплення.

 

Тематика поезій змінювалась із періодами життя Вікторії. У початковій школі вона писала про природу, звірів, сонце, небо. Описувала світ, в якому жила, і він був ідеальним. У це важко повірити, але доволі тривалий період часу дівчина була переконана, що немає зла, крадіжок, вбивств, тюрем. Вона думала, що це лише буває у казках, і дуже вдячна своїм батькам за те, що подарували їй таке безтурботне дитинство.

 

Згодом дівчина писала про любов: приємне, щире, але незвідане почуття. Усі свої сердечні питання вона намагалася пояснити у рядках віршів. Писала і про щось глибше – про світ, про людей, про те, що торкає душу.

 

Твори Вікторії були надруковані у районній газеті «Гомін волі». У 2012 року її вірш «Коли була я ще маленька» увійшов у збірку Жанни Андріївни Юзви «Збручанське літо». У 2013 року вірш «Мене чекає тато» опублікований у колективній збірці «Татові».

 

Сьогодні авторка зібрала частинку своїх поезій і сформувала першу власну збірку.

 

Назва збірки співзвучна  з псевдонімом Вікторії – «Знайома незнайомка». Як пояснила сама поетеса: «Назва символізує мій внутрішній світ, яким я пишу, переживаю, те, що я ціную, і зрештою, чим я живу, а не просто існую».

 

Книга складається з двох розділів: «Закохана в любов» і «Трепіт душі». Перший розділ про таке знайоме до болю усім відчуття, але водночас таке невивчене. Авторка в цьому розділі описала не лише любов до другої половинки, але і любов до всього, що нас оточує. Вона неймовірно любить небо – у нічних зорях чи із денною блакиттю, яке завжди надихає, на яке годинами може дивитись та римувати свої рядочки.

 

На презентації Вікторія зачитала декілька віршів з цього розділу: «Закохана в любов», «Без тебе», «Нічне марево», «Вчила мама», «Єдиний», «Описати любов».

 

Другий розділ «Трепіт душі» містить вірші про найщиріші почуття до мами, батька, про дитинство – спогад про нього тремтить у душі і тремтітиме вічно. «Мене чекає тато», «Чекаю вихідних», «Стало пусто в хаті», «У сні до мами пригорнуся», «Я дитина», «У кожного свої переконання».

 

Присутні на презентації гості були неймовірно вражені й почерпнули для себе багато цінного. Одногрупники Вікторії зазначають, що сьогодні для них відкрилися нові грані її особистості, адже за допомогою віршів пізнається глибина душі автора. 

 

Студенти групи УПЕП-21 вітають Вікторію Плюту з виходом першої довгоочікуваної збірки віршів та бажають юній поетесі натхнення, творчих піднесень, успіхів. Молоді люди висловлюють сподівання, що талант їхньої подруги буде визнаним не лише на університетському, а й на державному та міжнародному рівнях.

 

Студентка групи УПЕП-21 Катерина Мельник