» » Відбувся круглий стіл «Прозорий бюджет як інструмент подолання корупції»

Відбувся круглий стіл «Прозорий бюджет як інструмент подолання корупції»

Дата: 23-05-2014, 17:04 | Автор: Відділ інформації та зв'язків з громадськістю

20 травня 2014 року в Тернопільському національному економічному університеті відбувся круглий стіл «Прозорий бюджет як інструмент подолання корупції». Співорганізаторами заходу були Громадська ініціатива «Громадяни проти корупції», Науково-дослідний центр індустріальних проблем розвитку НАН України м. Харків, Харківський національний економічний університет та Херсонський національний технічний університет.

 

У роботі круглого столу взяли участь: заступник голови Тернопільської обласної державної адміністрації Леонід Олексійович Бицюра, директор департаменту фінансів облдержадміністрації Степан Іванович Скибиляк, перший заступник начальника Головного управління Міндоходів у Тернопільській області Марія Василівна Мельник, заступник начальника фінансового управління Колодій Надія Андріївна, голова постійної комісії з питань бюджету Тернопільської обласної ради Олександр Михайлович Стадник, заступник голови міста Тернополя Вікторія Олександрівна Остапчук, голова Тернопільської обласної ради профспілок Андрій Володимирович Присяжний, засновник  громадської організації «Асоціація споживачів житлово-комунальних послуг» Петро Дмитрович Ладняк, представники органів влади та науковці ТНЕУ.

 

Модератором виступив ректор ТНЕУ, доктор економічних наук, професор Андрій Ігорович Крисоватий. «Дуже приємно, що у стінах Тернопільського національного економічного університету відбувається такий цікавий захід. Сьогодні проблеми формування майбутнього нашої держави є надзвичайно актуальними. Суспільно-політична ситуація, яка склалася в Україні, змушує нас осмислити, які виклики та загрози чекають нас у майбутньому та що потрібно зробити, щоб подолати негаразди минулого. Я хочу подякувати представникам органів влади та Міністерства фінансів, які прийшли, щоб дослухатися до думок науковців та з їх допомогою не допустити помилок. Необхідно зробити так, щоб у суспільстві не було конфлікту інтересів, а громадяни і влада працювали разом на благо держави. Я запрошую усіх до активної участі у обговоренні проблем та конструктивної бесіди», - сказав Андрій Ігорович.   

 

Привітавши учасників, співкоординатор громадської ініціативи «Громадяни проти корупції» Василь Михайлович Тарас зауважив: «Проблема, що розглядається в роботі нашого круглого столу, актуальна не лише в Україні, а й у всіх країнах світу. Відповідно до загальноприйнятого визначення корупція – це протиправна діяльність у сфері державного управління. Але, нажаль, вона поширюється не лише на державний сектор, а й на приватний. Законодавство розглядає корупцію лише як кримінальне явище, але на думку фахівців - це складне соціальне, економічне та моральне явище. Можна зробити висновок, що корупція проникла у всі сфери нашого життя. За даними соціального опитування, проведеного у 2010 році, 52% громадян вважають її зручним способом вирішення проблем». 

 

За допомогою скайп-зв'язку до обговорення приєдналися заступник директора з наукової роботи Науково-дослідного центру індустріальних проблем розвитку НАН України м. Харків, завідувач кафедри оподаткування Харківського національного економічного університету, доктор економічних наук, професор Юрій Борисович Іванов та інженер-програміст компанії СовтСерв, співзасновник проекту open-budget.org Сергій Герасимов. 

 

Під час роботи круглого столу були обговорені проблеми корупції в сфері державних фінансів, відкритості формування та використання коштів бюджету, державних закупівель, прозорості бюджетного процесу на місцевому рівні, зменшення корупційних ризиків в процесі надання адміністративних послуг, удосконалення нормативно-правової бази в контексті підвищення прозорості бюджетного процесу. 

 

Серед учасників круглого столу розгорнулася жвава дискусія. Підсумовуючи обговорення, ректор ТНЕУ зауважив, що боротьба з корупцією повинна проводитися на усіх рівнях та висловив впевненість, що матеріали круглого столу допоможуть у вирішенні цієї проблеми.