» » Науковий пошук студентської молоді

Науковий пошук студентської молоді

Дата: 22-05-2014, 10:11 | Автор: головний редактор газети ТНЕУ «Університетська думка» Марія Баліцька

«Науковий пошук студентської молоді  в умовах сучасних новітніх інновацій» - такою була тема наукової конференції студентів коледжу ТНЕУ, яку організував і провів 21 травня 2014 року Навчально-науковий інститут інноваційних освітніх технологій Тернопільського національного економічного університету разом із з метою реалізації навчальних завдань шляхом наукового пошуку, активізації пізнавальної діяльності студентів, формування інтересу до наукового дослідження в поєднанні з інноваційними технологіями в сучасній освіті, формування усвідомленої мотивації набуття професійної компетенції та творчого підходу до вирішення практичних завдань.

 

Основні напрямки роботи конференції: 

 

-Соціально-економічні проблеми в сучасній Україні та пошук шляхів їх вирішення.

-Актуальні питання фінансової теорії і практики. 

-Актуальні проблеми економіки та управління на мезо- та макрорівнях.

-Функціонування фінансової системи в умовах подолання наслідків економічної та соціальної кризи.

-Удосконалення національної системи обліку, аналізу та аудиту.

-Інформаційні системи та мережі у вирішенні практичних завдань.

-Роль правової культури суспільства в умовах демократичних перетворень.

 

В рамках роботи конференції відбулося засідання круглого столу на тему: «Правові основи побудови громадянського суспільства в Україні».

Робота конференції була спланована так, що спочатку студенти свої наукові доповіді повідомлення оприлюднили на секціях, а потім у залі засідань Вченої ради ТНЕУ відбулося Пленарне засідання, яке розпочали із слухання Гімну Тернопільського національного економічного університету.

 

Проректор з наукової роботи ТНЕУ, д.е.н., професор З.-М. В. Задорожний розпочав своє вітання із шанобливого звертання до учасників конференції: «Студенти-колеги, вітаю Вас із такою важливою подією у вашому житті – проведенням наукової конференції. Приємно, що уже на рівні студентів коледжу проводяться наукові конференції, відтак хочу подякувати організаторам і особисто директору ННІІОТ – доктору економічних наук, професору Оксані Миронівні Десятнюк за те, що розпочала наукову діяльністю серед наймолодших членів великої нашої університетської родини. Студенти нашого університету завжди вміло проводять наукові заходи, впевнено виступають і дискутують із науковцями, які мають високі вчені звання. Впевнений, що серед вас присутні ті, хто, зробивши перші кроки в науку, і надалі продовжуватиме наукові пошуки, згодом гідно поповнить ряди студентського наукового товариства чи ввійде до Ради молодих вчених Тернопільського національного економічного університету.

 

Ви усі слухали, як мудро і гарно виписаний текст гімну університету, у якому, зокрема, говориться:  «Тут сивочолі мудрі професори передають свій досвід і знання, і наукові їх зростають школи…», а це засвідчує, що наукова діяльність у ТНЕУ на досить високому рівні, у нашому університеті працюють наукові проекти, які отримали високу оцінку у Міністерстві освіти і науки України. Ваші напрацювання будуть належно оцінені, і надалі залежить лише від Вас, щоби перші паростки наукових робіт знайшли продовження у Вашій науковій діяльності. Ви не повинні боятися запитувати, Ваші відповіді повинні бути аргументовані, а Ваші виступи сьогодні – це засади досвіду майбутніх науковців, якими Ви будете, адже нашим сивочолим і досвідченим професорам потрібна надійна зміна. Зичу вам хороших наукових диспутів.»

 

Модератор Пленарного засідання О.М.Десятнюк дуже цікаво організувала роботу: студентам коледжу показували приклад старшокурсники профільних факультетів через представлення наукових доповідей. Наприклад, студентка факультету фінансів Марія Шепіда (група ФМОм-51, науковий керівник – доцент О.С.Заклекта-Берестовенко) не лише виступила із доповіддю «Оцінка ефективності витрат на утримання митних органів», а й сміливо-впевнено відповіла на запитання викладачів із вченими званнями, наголосивши, що «…потрібно ефективно використовувати фінансові ресурси держави, виконувати свої функції на максимально високому рівні, щоби досягнути стабільності не лише в економічному житті країни, а й у політичному». Опісля учасників конференції привітав заступник декана ФФ – к.е.н., доцент А.І.Луцик та завідувач кафедри фінансів, заступник головного редактора фахового видання «Світ фінансів» – д.е.н., професор О.П.Кириленко, які разом із проректором з наукової роботи та керівником секції №2 «Формування фінансової системи України в контексті становлення  економіки сталого розвитку» О.С.Заклектою-Берестовенко вручили Подяки, часопис «Світ фінансів» і пам’ятні подарунки найкращим студентам: Вікторії Тимчак, Хавтур Ірині, Смолій Ользі, Федінчук Марії, Роману Малярику, Юрію Карпишину, Андрію Твардовському, Ользі Плюсквік.

 

Наступною була черга представити свою доповідь студентці факультету обліку і аудиту Наталії Джуглі (ОБСм-51), яка проаналізувала «Аудит ефективності витрачання бюджетних коштів» (науковий керівник – професор М.Р.Лучко) і відповіла на запитання науковців. Відтак декан ФОА – к.е.н., доцент Шашкевич О.Л. разом із керівником секції №3 «Облік і аудит в Україні: сучасний стан та європейські перспективи» – к.е.н., доцентом кафедри обліку у бюджетній та соціальній сфері В.М.Рожелюк відзначили кращі студентські наукові роботи і нагородили Марію Гаман, Юрія Пителя, Петра Левчика, а кафедральні монографії за редакцією д.е.н., професора М.С.Пушкара – з рук науковця – отримали Оксана Журавель, Андрій Папінко та Яцишин Анна.

 

Про роботу секції №4 «Інформаційні технології» розповів декан ФКІТ, д.т.н., професор М.П.Дивак, який також виступив із доповіддю «Особливості та проблеми розвитку індустрії інформаційних технологій в Україні». Опісля декан ФКІТ разом з інженером II категорії навчальної лабораторії автоматизованого проектування комп’ютерних систем і мереж, викладачем ЧННІПБ І.В.Ігнатєвим та проректором з наукової роботи З.-М.В.Задорожним нагородили кращих студентів – Наталю Прийму і Лілію Калачик, Андрія Пиндюру і Романа Бучковського, Дмитра Лендюка і Дмитра Хому, Василя Олексіва і Любомира Чумака, Романа Салука і вручили їм пам’ятні подарунки.

 

Факультет економіки та управління представив дві доповіді. Спочатку Оксана Іванчук (ЕППм-51) розповіла про «Забезпечення стійкості функціонування підприємства на основі управління діловою репутацією» (науковий керівник – доцент Навольська Н.В.), опісля Юлія Миронова (УПЕП-21), (науковий керівник – доцент Дяків О.П.) навчила присутніх стресостійкості через добрий гумор та привітну усмішку, вдало доповівши про «Стресостійкість менеджера в управлінні персоналом». Декан ФЕУ – к.е.н., доцент В.М.Островерхов і керівник секцією №1 «Актуальні проблеми економіки та управління на мезо- та макрорівнях» – к.е.н., доцент кафедри економіки підприємств і корпорацій Н.В.Навольська нагородили Подяками кращих студентів Гоцко Андрія, Оксану Решетник та Анастасію Матлюк, які також отримали пам’ятні подарунки з рук проректора з наукової роботи ТНЕУ, д.е.н., профеосра З.-М. В.Задорожного, який, на завершення сказав, що гордий з того, що у Тернопільському національному економічному університету є кого навчати і є кому навчати!

 

Підсумовуючи роботу. наукової конференції студентів коледжу ТНЕУ, директор ННІІОТ – доктор економічних наук, професор Оксана Миронівна Десятнюк наголосила, що наукові роботи студентів сьогодні оцінили професори університету, які відомі не лише в Україні, а й у світі; і побажала студентам вчитися, черпати знання, переймати досвід, бо за молодими  креативними науковцями – майбутнє університету, краю, держави.