«Чотири струни» Левка Крупи

Дата: 21-05-2014, 09:51 | Автор: Марія Баліцька, головний редактор газети ТНЕУ «Університетська думка»

 Документально-мистецьку виставку «Чотири струни» урочисто відкрили 20 травня 2014 року у виставковій залі університету з нагоди 70-річчя від дня народження відомого українського письменника, драматурга, журналіста, нашого краянина, лауреата Всеукраїнської літературно-мистецької премії імені братів Богдана і Левка Лепких Левка Миколайовича Крупи.

 

Виставку «Чотири струни», за дорученням ректора ТНЕУ А. І. Крисоватого, відкрив проректор з навчально-педагогічної роботи Б. Л. Луців, який привітав присутніх на заході студентів, викладачів і працівників університету, а також доньку і сина Левка Крупи – Наталію і Любомира, наголосивши, який вагомий слід у житті краю і України залишив їхній батько та вручив їм за художньо-естетичне виховання молоді Подяки ректора ТНЕУ і квіти. 

 

Наталія Дащенко – донька Левка Крупи – виступаючи, розповіла, зокрема, про те, як вона працювала над батьковими рукописами, як упорядковувала до друку книгу «Марева легке крило», яка побачила світ уже після смерті Левка Крупи; зізналася, як вона відкрила для себе різносторонні грані батька і сумовито констатувала, що, якби Бог продовжив Левку Миколайовичу життя, то він написав би ще багато зворушливих творів. Завершила свій виступ Наталія Левківна читанням вірша Левка Крупи «Шлях».

 

Син Л.М.Крупи – Любомир Левкович подякував організаторам виставки, студентам та усім присутнім за те, що прийшли пошанувати його батька, та назвав символічним те, що у виставковій залі також представлені фото «Небесної Сотні» і палахкотять запалені свічі пам’яті Героїв; цитував Андрея Шептицького, зокрема про цінність щоденної мурашиної праці; розповідав про батька, який гуртував довкола себе тих, хто хотів працювати для краю і для України. Звертаючись до студентів, Любомир Левкович попросив їх, щоби вони у житті ставили високі планки.

 

Присутні уважно слухали пісню на слова Левка Крупи «Чотири струни», подивилися фільм-спогад про незабутнього Левка Крупу та оглянули виставку, на якій представлені книги письменника, вирізки з газет, поетична підбірка Левка Миколайовича у газеті «Подільське слово» за 18 листопада 1995 року, пісенники, театральні афіші, грамоти, дипломи, нагороди, різноманітні посвідчення, підшивка газети Тернопільської крайової організації Народного Руху України «Тернове поле, яку редагував Л.М.Крупа; його життя у політиці, на сцені, світлини – з домашнього архіву; вдячно-привітно дивився з портрета Левко Крупа, якого увічнив художник Богдан Ткачик.

 

Модератором заходу був  Юрій Дзюла. Організував виставку відділ гуманітарної освіти і виховання.