» » Відбувся круглий стіл «Духовна Україна: шляхи розбудови нової держави».

Відбувся круглий стіл «Духовна Україна: шляхи розбудови нової держави».

Дата: 8-05-2014, 14:11 | Автор: Відділ інформації та зв'язків з громадськістю

Сьомого травня 2014 року за ініціативою студентства в Тернопільському національному економічному університеті відбувся круглий стіл «Духовна Україна: шляхи розбудови нової держави».

 

Участь у заході взяли: проректор з науково-педагогічної роботи ТНЕУ, доктор економічних наук, професор Василь Ярославович Брич, архієпископ Тернопільський, Кременецький та Бучацький Нестор, єпископ Тернопільський, Червоногородський Мстислав, віце-ректор Тернопільської вищої духовної семінарії імені Йосипа Сліпого Михаїл Пастух, отець Микола Медюх, представник Маріїнського духовного центру Зарваниця, настоятель Святоонуфріївскої церкви с.Рукомиш Бучацкого району, отець Михаїл Соханець, настоятель церкви Воздвиження чесного Хреста, митрофорний протоієрей Дмитрій Лисак (УАПЦ), отець Василь Чамарник (УГКЦ), отець Іван Гуня (УГКЦ), отець Андрій Маліг (РКЦ), представник тернопільської єпархії УПЦ, отець Андрій Кінашевський, протоієрей Олексій Головацький, отець Анатолій Залізницький, завідувач кафедри документознавства, інформаційної діяльності та українознавства, професор Оксана Євгенівна Гомотюк, завідувач кафедри філософії та політології, доктор філософських наук, професор Тетяна Вікторівна Гончарук,  завідувач лабораторії  моніторингу якості освітньої діяльності, доктор педагогічних наук, професор Юрій Адамович Щербяк, завідувач кафедри психологічних та педагогічних дисциплін, доктор педагогічних наук, професор Анатолій Володимирович Вихрущ, студентський декан Вікторія Олегівна Онищук, професорсько-викладацький колектив та студентство ТНЕУ.

 

Розпочав роботу круглого столу проректор з науково-педагогічної роботи ТНЕУ Василь Ярославович Брич. «Раді вітати шановних гостей у стінах Тернопільського національного економічного університету. У цей нелегкий для нашої країни час питання духовності є надзвичайно важливим. Ми повинні бути виваженими, толерантними, зберігати мужність духу та віру. Трагічні події останніх місяців показали, що нам потрібно будувати державу за новими принципами, поклавши в основу загальнолюдські та християнські цінності. Сьогодні ми вперше за круглим столом зібрали духовенство тернопільського краю. Ми хочемо почути вашу думку, отримати від вас духовні настанови та пропозиції щодо розбудови нової духовної України», - сказав Василь Ярославович. 

 

До слово було запрошено архієпископа Тернопільського, Кременецького та Бучацького Нестора. «Темою круглого столу є питання духовної України. Нажаль, зараз у суспільстві відбувається підміна понять. Під терміном «духовність» розуміється культура чи духовенство. Але так ми втрачаємо глибинний сенс цього поняття. Духовність – це основа, на якій ґрунтується і культура, і мораль. Сьогодні перед нами постає питання: «Чому ми, будучи моральними людьми, не змогли за 23 роки розбудувати духовну Україну і зрозуміли необхідність таких змін лише зараз?». Ми багато говоримо про участь церкви у житті кожного громадянина, але потрібно розглядати церкву як вектор розвитку країни. Держава і особистість повинні йти один одному назустріч. Духовність має стати основним підґрунтям країни. Сподіваюсь, що сьогоднішній круглий стіл змінить наше розуміння суспільства і поставить нас на шлях розбудови сильної, духовної України» - зауважив архієпископ Нестор.

 

Анатолій Володимирович Вихрущ подякував ініціаторам круглого столу. Він зазначив: «Ми сьогодні говоримо про те, що нам потрібно змінювати суспільство, але це триватиме певний час. Необхідно вже зараз починати з себе. Цей круглий стіл повинен дати поштовх до розвитку кожного з нас, до поглиблення віри, любові до нашої церкви та рідної держави».

У дискусії взяв участь також єпископ Тернопільський, Червоноградський Мстислав. Виступаючи, він сказав: «Найпрекрасніше те, що молодь проявляє більшу ініціативу, ніж ті, хто роками жив та трудився у нашій державі. Якщо ми хочемо змінити суспільство, ми повинні починати з розвитку своєї духовності. Ми повинні показати добрий приклад своїм смиренням, розуміючи, що нам потрібна єдина і неподільна держава. Коли ми будемо мати чисте серце та думки, ми переродимося на краще, на благо нашої держави та церкви».

 

Цікаво та змістовно виступила студентка факультету фінансів Вікторія Онищук. «Ми ініціювали проведення цього круглого столу, адже нам не байдужа доля нашої країни, наступних поколінь. У житті кожної людини настає переломний момент, коли далі жити за шаблоном уже неможливо, потрібно прагнути змін і сміливо дивитися в очі своєму майбутньому. Такий час настав для нашої держави», - наголосила студентський декан факультету фінансів.

 

До дискусії приєдналася завідувач кафедри документознавства, інформаційної діяльності та українознавства Оксана Євгенівна Гомотюк.  «Сьогодні ми робимо кроки до розуміння один одного. Сучасне студентство – це нова генерація, покоління,  яке має свою точку зору і не боїться її висловити. Проблема духовності гостро стоїть перед усім світом, не лише перед Україною. Відповіді на наші запитання ми можемо почерпнути з власної історії. У нас є позитивний приклад. Згадуючи добу Київської Русі, ми можемо багато чому навчитися. У цей період Україна мала незалежну церкву, сильну державу. Наскільки глибинними були тоді поняття духовності, ролі особистості у розвитку суспільства і країни, тандему церкви і світської влади. Цей досвід повчальний для нас. Нам потрібно черпати натхнення на розбудову нової держави зі своєї історії, своїх традицій, своєї віри», - зауважила професор Гомотюк.

 

До діалогу долучилися представники усіх релігійних конфесій й об’єдналися у думці, що ми повинні бути одним цілим у своїх духовних прагненнях й бажанні робити добро. Адже тільки з вірою в Бога можна подолати перешкоди і бути господарями у власному домі.  

 

 Підсумовуючи роботу круглого столу, модератор Юрій Дзюла зауважив, що цей захід – лише перший крок до розбудови нової, духовної України, а зустріч з духовенством Тернопілля стане доброю традицією у Тернопільському національному економічному університеті.