» » Випускник ТНЕУ Руслан Савчишин: «Успіх формується на досвіді, здобутому на власних помилках»

Випускник ТНЕУ Руслан Савчишин: «Успіх формується на досвіді, здобутому на власних помилках»

Дата: 24-04-2014, 11:01 | Автор: Центр працевлаштування та зв’язків з випускниками ТНЕУ

Із метою формування у студентів навиків побудови власної професійної кар’єри Центр працевлаштування та зв’язків з випускниками ТНЕУ створив проект „Інтерв’ю з випускником ТНЕУ”, до якого запрошуються усі бажаючі. 

 

Сьогодні пропонуємо Вам познайомитись із випускником 2002 року факультету комп’ютерних інформаційних технологій Русланом Савчишиним, успішним менеджером групи компаній в сфері ІТ «MagneticOne Group». Спілкувалася з ним 18 квітня 2014 р. Олена Борисяк, провідний спеціаліст Центру.

 

- Руслане, Ви є випускником нашого університету. Скажіть, будь ласка, що стало поштовхом до вступу в ТНЕУ, чому обрали технічну сферу та ким планували бути?

 

- Мені дуже подобалися комп’ютери. Ще у шкільні роки я почав ними цікавитись. Тоді це була зовсім нова область … Із комп’ютерами все було ще дуже погано … Проте мене це цікавило. Інститут комп’ютерних інформаційних технологій став продовженням мого шкільного захоплення та початком професійного вивчення інформаційних технологій.

 

- Сьогодні Ви є успішним менеджером, засновником і співзасновником кількох компаній. Скажіть, будь ласка, як Вам вдалося досягнути такого успіху?

 

- Це зайняло немало часу. Я рано розпочав працювати … Багато разів пробував, помилявся … Потім багато працював…І нарешті прийшов успіх. 

 

- Чим займається Ваша компанія?

 

- Я володію групою компаній «MagneticOne Group»: компанія «MagneticOne», заснована ще у мої студентські роки, займається розробкою програмного забезпечення для потреб електронної комерції; компанія «Yaware» – це ефективна, повністю автоматична система обліку робочого часу співробітників за комп’ютерами; компанія «Star Tab» є відносно молодою та налічує 15-20 працівників; компанія «Dot Call» – це місце, де люди телефонують та приймають дзвінки; компанія «eMagicOne». Зараз ми працюємо над створенням серії компаній, близько п’яти, які також стануть частиною цієї групи.

 

- Як Вам вдається це все реалізовувати?

 

- Секрет дуже простий: необхідно мати мету, працювати лише над тим, що веде до неї та не працювати над тим, що до неї не веде.

 

- Сьогодні Ваші компанії тісно співпрацюють із нашим університетом, зокрема факультетом комп’ютерних інформаційних технологій, Центром працевлаштування та зв’язків з випускниками у напрямах навчання, проходження практики, стажування з можливістю подальшого працевлаштування студентів і випускників. Яка Ваша оцінка якості освіти та підготовки фахівців? 

 

- На щастя, освіта сьогодні відстає від поточної системи речей як у сфері комп’ютерів, так і взагалі. Фундаментальним є переконання, що вищий навчальний заклад не місце, де навчають останніх новинок. Але це місце, де отримують фундаментальні, базові знання, які стануть украй необхідними після засвоєння певних професійних навиків. Новинки студенту доведеться вивчати самому. У нього не повинно бути ілюзії, що його десь хтось навчить. Тільки власна безпосередня праця буде запорукою успіху. 

 

Без самостійної роботи успіху не буде. Більше половини успішних працівників у компаніях самостійно вивчали ті речі, яких їх не вчили в навчальних закладах. Скажу навіть більше, це не є проблемою навчального закладу, це є загальною особливість нашого часу: знання та підходи змінюються швидше, ніж про них формують книжки чи наукові дослідження. Тому ключовим навиком є самостійне навчання. Крім того, необхідно робити це швидко. 

 

Отже, вміння швидко засвоювати нові знання та навики сьогодні є ключовим для кожного випускника. Тому я наполегливо рекомендую випускникам навчитися вчитися (наприклад, через засвоєння елементів швидкого читання, вивчення певних фундаментальних наук, які допоможуть  швидше освоювати нові знання та ін.).

 

-Сьогодні молодь, порівняно з Вами, має значно більше можливостей для отримання нових знань, зокрема доступ до Інтернету, WI-FI, Skype та ін. Але наскільки раціонально вони використовують ці можливості?

 

- Звичайно вони зараз мають найважливіший ресурс – час. Вся інформація в Інтернеті є новішою, кращою, актуальнішою, ніж у будь-якому підручнику, ВНЗ чи навіть професора. Тому студенти можуть самостійно вчитися, навіть проходити курси на українській, англійській, російській мовах. 

 

Ви  є праві в тому, що мають більше можливостей. Але ключовим є бажання та вміння вчитися. Тоді він зможе оцінити та швидше перебрати знання та досвід від професора, до якого має зараз безпосередній доступ, бо наступна освіта буде значно дорожчою. Не дарма говорять, що втрачаємо те, що не цінуємо. Тому моя порада студентам: якнайефективніше перебирати досвід у тих людей, які  поруч, і не забувати, що знань, які вони мають зараз, буде недостатньо пізніше, оскільки на момент завершення ВНЗ з’явиться на 30-40 % більше професій, яких не було при вступі. Думка, що мене хтось навчить є хибною і застарілою. Студенту прийдеться вчитися все життя. Починати робити це необхідно якомога швидше, краще звичайно ще вчора. А щоб бути дуже успішним необхідно вчитися швидше Міністра.

 

- Які у Вас побажання щодо подальшої співпраці між університетом і Вашими компаніями, взагалі з роботодавцями, у напрямі сприяння працевлаштуванню студентів і випускників?

 

- Сьогодні є багато людей та небагато справді талановитих. 

 

До нас часто приходять студенти на співбесіду та їхні знання не завжди відповідають нашим вимогам. Зі свого боку ми працюємо над тим, щоб студенти володіли необхідними знаннями. Для цього ми даємо їм перелік важливої літератури на нашому сайті. 

 

Минулого року я особисто формував перелік тем для курсових, дипломних і магістерських робіт, які б відповідали вимогам сучасності із застосуванням новітніх технологій. І ми продовжуємо вести переговори з цих питань із представниками університету, зокрема деканами факультетів.

 

Також, я є засновником благодійного фонду, який впроваджує у життя певні проекти та програми, які спрямовані на сучасні підходи до навчання («Досвід. com», «Дні Wikipedia в Компанії», «WiКраїна»). Участь у них дає можливість молодій людині отримати досвід, навчитися працювати віддалено та в команді, засвоїти навики менеджменту, збільшити свій шанс на працевлаштування.

 

Крім того, варто фокусуватися на тому, що оплачуються не навики, а використані навики. Тобто, роботодавця не цікавить, які кандидат знає технології, а цікавить, щоб робота була зроблена швидко та якісно. Саме над цим зараз працюють наші HR-менеджери з ВНЗ. 

 

Студента вже на першого курсу необхідно налаштовувати на готовність самостійно шукати можливості працевлаштуватись, тобто займати активну життєву позицію. Знаходить той, хто шукає. Наприклад, я, навчаючись у десятому класі, писав реферати та курсові роботи для університету за гроші. Звичайно це було складно, але це була реальна можливість заробити гроші. 

 

Говорять, що ті люди, які читають книги, завжди будуть керувати тими людьми, які дивляться телевізор. Я вже шість років не дивлюся телевізор і раджу так поступити й іншим. А вільний час потратити на книги та навчання. Сьогодні люди мають можливість переглядати відеолекції в Інтернеті безкоштовно. Проте вони цього не роблять через незнання чи власні лінощі. 

 

Звичайно, важлива роль у вирішенні цієї проблеми належить студентським лідерам. А знання, які студенти зараз отримують на лекціях, безумовно стануть необхідними в їхньому житті через сім чи десять років. З часом вони самі це зрозуміють.

 

Одним із важливих завдань, на мій погляд, є робота над бажаннями студентів. Безумовно безпосередній контакт із роботодавцем, випускником, який працевлаштувався є цінним для них і активізує їх у пошуку роботи. Для цього рекомендую більше використовувати інформаційні технології, наприклад, відеозвернення до студентів. Я готовий із Вами співпрацювати у цьому напрямі.

 

- ТНЕУ щорічно проводить ювілейні зустрічі випускників, які завершили наш навчальний заклад 40, 35, 30, 25, 20, 15, 10 років. Руслане, чи підтримуєте Ви стосунки зі своїми одногрупниками, однокурсниками? Якщо так, то в якій формі? Ваші побажання щодо організації зустрічей із випускниками нашим університетом.

 

 - Контакти підтримую. Багато людей роз’їхалися світом, тому Facebook, Skype є нашими головними інструментами у підтриманні відносин. Моїм побажанням є створення сторінки Центру  для випускників у Facebook. Позитивно ставлюсь також до організації університетом живого спілкування через щорічні ювілейні зустрічі.

 

- Руслане, як можете сформулювати для наших студентів формулу успіху?

 

- Успіх формується на досвіді, здобутому на власних помилках.