Науковий диспут

Дата: 27-12-2013, 10:21 | Автор: Відділ інформації та зв'язків з громадськістю

Двадцять четвертого грудня 2013 року у Тернопільському національному економічному університеті відбувся науковий диспут на тему: «П(С)БО і МСФЗ: реалії та перспективи для України». Захід був організований Студентським науковим центром кафедри обліку у виробничій сфері.

 

Предметом дискусій між студентами стали відмінності між національним та міжнародними обліковими стандартами, що стосуються регламентованої звітності, справедливої оцінки елементів обліку та професійного судження бухгалтера.

 

Впровадження МСФЗ в Україні підтримала студентка 4-го курсу Гринчишин Христина. У своїй доповіді вона окреслила основні переваги міжнародних стандартів, акцентувавши увагу на необхідності вилучення регламентованих форм звітності та наданні пріоритету професійному судженню бухгалтера. В опозиції виступила студентка 4-го курсу Ратушняк Олена, яка наголосила на консервативності бухгалтерів-практиків і недоцільності застосування МСФЗ.

 

Дискусійним питанням стала оцінка окремих елементів обліку. Зокрема, студентка 3 курсу Кізюк Надія обґрунтувала переваги первісної вартості, зауваживши про складність та трудомісткість процесу переоцінки згідно з МСФЗ. Спростовувала ці зауваження студентка 3-го курсу Пігур Марія, зазначивши, що оцінка за справедливою вартістю є більш достовірною.

 

Переваги та недоліки введення МСФЗ у вітчизняну практику обліку описала студентка 4-го курсу Садлій Марина. У своїй доповіді вона наголосила на необхідності впровадження міжнародних стандартів, проте зауважила, що це трудомістка та витратна справа.

 

Підсумовуючи захід, куратор Студентського наукового центру Судин Юлія Анатоліївна зазначила, що перехід України на МСФЗ є об’єктивною вимогою часу. Тому дослідження переваг та недоліків даного процесу є пріоритетним завданням на сучасному етапі існування облікової системи.

 

Учасники наукового диспуту отримали багато нової та цікавої інформації з актуальної облікової тематики. В наступному календарному році, Студентським науковим центром кафедри обліку у виробничій сфері запланував нові наукові заходи. Тому запрошуємо студентів, викладачів та всіх зацікавлених долучатись до наукової співпраці.