» » Круглий стіл "Архіви та історична наука: шляхи взаємодії"

Круглий стіл "Архіви та історична наука: шляхи взаємодії"

Дата: 9-12-2013, 14:20 | Автор: Відділ інформації та зв'язків з громадськістю

Шостого грудня кафедра документознавства, інформаційної діяльності та українознавства ТНЕУ разом з Державним архівом Тернопільської області провели круглий стіл «Архіви та історична наука: шляхи взаємодії». 

У заході брали участь ректор ТНЕУ Андрій Ігорович Крисоватий, директор Державного архіву Тернопільської області Юрій Євгенович Гумен, декан історичного факультету Тернопільського національного педагогічного університету Микола Валентинович Бармак, завідувач кафедри документознавства, інформаційної діяльності та українознавства ТНЕУ Оксана Євгенівна Гомотюк, професорсько-викладацький колектив кафедри та студенти.

У своїй вітальній промові Андрій Ігорович зазначив: «Мені дуже приємно, що саме у стінах нашого університету під егідою Державного архіву Тернопільської області проходить такий захід. Яким чином наука повинна долучитися до розбудови архівної справи України? Якщо теорія не буде в тісному контакті з практикою, тоді вона буде вмирати. Я хочу подякувати Юрію Євгеновичу за ту роботу, яку він здійснює в напрямку наближення Державного архіву Тернопільської області до ТНЕУ. Ми вже підписали меморандум про співпрацю. Я радий, що наші студенти мають можливість на практиці застосувати свої теоретичні знання. Працівники державного архіву долучаються до викладання дисциплін, адже яким чином можна перейти до активного компоненту навчання без практики. Приємно бачити, що у роботі цього круглого столу беруть участь наші студенти».

Юрій Євгенович Гумен подякував керівництву університету за співпрацю. «Наша угода не є аморфною. Діяльність архівної установи та ТНЕУ є спільною і ми зацікавлені в тому, щоб фахівці, які  завершують навчання, були високопрофесійними та конкурентоздатними на ринку праці», ─ розповів  директор Державного архіву Тернопільської області.

З промовою виступила також завідувач кафедри документознавства, інформаційної діяльності та українознавства ТНЕУ Оксана Євгенівна Гомотюк. «Наш фах впевнено прокладає шлях на ринку праці. І я переконана, що через практичні заняття, реальне вирішення виробничих завдань студент може реалізувати свій потенціал, поглибити знання. Наша ніша є і у збереженні цифрової спадщини. Документознавець ─ це інтегрована спеціальність. Тому для наших випускників відкриваються нові перспективи для працевлаштування. Сьогодні ми розглянемо шляхи глибшої взаємодії між архівними установами та історичною наукою», ─ наголосила Оксана Євгенівна.

Учасники круглого столу обговорили місце архівів у сучасному суспільстві, проблеми підготовки фахівців архівної справи та досвід публікації історичних джерел.