» » Круглий стіл : «Проблеми працевлаштування випускників ВНЗ»

Круглий стіл : «Проблеми працевлаштування випускників ВНЗ»

Дата: 25-11-2013, 13:49 | Автор: Відділ інформації та зв'язків з громадськістю

21 листопада 2013 року у Тернопільському національному економічному університеті відбувся круглий стіл на тему: «Проблеми працевлаштування випускників ВНЗ». Організаторами заходу виступили факультет економіки та управління, а також кафедра управління персоналом і регіональної економіки (доценти Дяків Ольга Петрівна, Прохоровська Світлана Анатоліївна, Шушпанов Дмитро Георгійович).

 

Засідання круглого столу проходило в контексті І Національного Форуму «Бізнес і університети», який відбудеться 27 листопада 2013 року і має на меті розглянути наступні ключові проблеми : чи можливе ефективне партнерство між бізнесом та університетами? Як збалансувати очікування роботодавців та ВНЗ щодо підготовки фахівців? Чи навчають університети підприємництву?

 

У засіданні зі сторони роботодавців взяли участь: заступник Голови Федерації Роботодавців Тернопільської області Валерій Генадійович Смірнов, керівник кадрової служби «Сільпо» Ольга Дешева, старший менеджер по персоналу «СЕ Борднетце-Україна» Мар’яна Гребеняк, менеджер з персоналу ПП «Колумбус» Ольга Стефієнко, керуючий Тернопільською філією «Приватбанк» Максим Сергійович Павлов, менеджер центру розвитку бізнесу «Робота і кар’єра» Наталя Михайлівна Базар, менеджер з персоналу «Епіцентр» Павло Процик , директор Тернопільського молодіжного центру праці Ірина Нестюк, начальник відділу організації сприяння працевлаштуванню та надання послуг роботодавцям Тернопільського обласного центру зайнятості Валентина Анатоліївна Нікуліна, секретар Тернопільської міської ради Ігор Володимирович Турський.
Від університету брали участь проректор з науково-педагогічної роботи Василь Ярославович Брич, проректор з науково-педагогічної роботи Богдан Любомирович Луців, Голова Ради молодих вчених Тарас Ярославович Маршалок, завідувач кафедри УПі РЕ Євген Петрович Качан, в.о. завідувача кафедри менеджменту організацій та інноваційного підприємництва Петро Петрович Микитюк , директор центру працевлаштування та зв’язків з випускниками ТНЕУ Зеновій Іванович Кривий, провідний спеціаліст центру працевлаштування та зв’язків з випускниками ТНЕУ Олена Володимирівна Борисяк.

 

Зі вступною промовою до учасників заходу звернувся декан факультету економіки та управління Віктор Михайлович Островерхов, зазначивши, що сьогоднішнє завдання ─ почути думки роботодавців, якого випускника вищого навчального закладу вони хочуть бачити у себе на роботі.
Василь Ярославович Брич та Богдан Любомирович Луців привітали учасників та наголосили на необхідності співпраці з роботодавцями в сучасних умовах.
Студентка групи УПЕП-42 Марія Недогін підготувала доповідь «Компетенції випускника вищого навчального закладу» (науковий керівник доцент Дяків О.П.).
До дискусії були залучені викладачі кафедри управління персоналом та регіональної економіки і кафедри менеджменту організацій та інноваційного підприємництва та студенти. Кожен з роботодавців висловлював своє бачення умов найму на роботу випускника вищого навчального закладу. На засіданні були проаналізовані помилки, які допускають студенти при проходженні співбесіди. Роботодавці беруть на роботу лише тих випускників, які готові і далі вчитися, будувати кар’єру і є перспективними для організації.

 

Важливими учасниками обговорення були представники Центру працевлаштування та зв’язків з випускниками ТНЕУ , які виступають посередником між ВНЗ і роботодавцем.
Олена Володимирівна Борисяк, провідний спеціаліст Центру, відмітила позитивну тенденцію на ринку праці щодо готовності роботодавців брати студентів і випускників ТНЕУ на роботу без досвіду роботи, а також їх участь у розробці індивідуальних програм побудови професійної кар’єри молодого фахівця зі студентської лави.
Зеновій Іванович Кривий, директор Центру, наголосив, що актуальним у розгляді проблеми є вирішення питання причин зростання незадоволеності українців своєю роботою.

 

В ході круглого столу було окреслено механізм подальшої співпраці  роботодавців, факультету економіки та управління ТНЕУ, Центру працевлаштування та зв’язків з випускниками з метою сприяння працевлаштуванню фахівців відповідно до їхніх особистісно-психологічних, лідерських, комунікативних, когнітивних, професійних компетенцій.

Матеріал підготували студенти групи УПЕП-21 Мельник Катерина, Демчук Наталя