» » Студенти гуртка «Банківський аналітик» розповіли школярам про фінансову грамотність

Студенти гуртка «Банківський аналітик» розповіли школярам про фінансову грамотність

Дата: 11-11-2013, 12:39 | Автор: Відділ інформації та зв'язків з громадськістю

 

Сьомого листопада 2013 року на факультеті банківського бізнесу Тернопільського національного економічного університету в рамках оголошеного Національним банком України тижня фінансової грамотності відбулася зустріч із школярами.

 

В навчальному корпусі зібралося 60 школярів із різних шкіл, зокрема, учні 9-х класів школи №2, учні 10-х класів школи №5 та учні Калуського коледжу економіки, права та інформаційних технологій. Присутні мали можливість дізнатися про те, як фінансово правильно складати бюджет сім’ї, як саме заощаджувати гроші і як мудро їх витрачати й інвестувати. 

 

Захід розпочався із привітального слова декана факультету банківського бізнесу, к.е.н., доцента Адамика Богдана Петровича, який зазначив актуальність та важливість фінансової грамотності в повсякденному житті. Також відзначив провідну роль банківської спеціальності в загальному розвитку економіки, ознайомив школярів із професією банківського працівника та розповів про навчальний процес на факультеті.

 

Із ґрунтовними та цікавими доповідями відповідно до тематики заходу виступали учасники студентського наукового гуртка «Банківський аналітик»: Марина Варга, Ольга Міщанин та Олександр Огороднічук.

 

Марина Варга, студентка групи ФБС – 33 розповіла про особливості сімейного бюджету, а саме про доходи та витрати сім’ї. Першочергово було зазначено, що сімейний бюджет – це сукупність доходів і витрат за певний період часу (місяць, рік), головною метою якого є – планування доходів і витрат сім’ї, також доповідач зазначила, що номінальний дохід родини не показує реальний рівень добробуту, тому використовують такий показник як реальні доходи сім’ї. Також було вирішене питання щодо управління бюджету через такі етапи його складання: постановка цілей, складання, ведення та аналіз бюджету.

 

З доповіддю на тему «Запозичення – це позиція, стратегія та питання довіри» виступила студентка групи ФБС – 44  Ольга Міщанин, яка зазначила, що у 2012 році найкращу динаміку зростання доходів на одну особу показали Луганська, Донецька та Кіровоградська області, навела декілька правил заощадження: не купляти широко розрекламовані товари і послуги, не брати товари і послуги в кредит та інші. Також виділила основні фінансові інструменти для заощадження, а саме банківський депозит, зазначила документи, які необхідні для відкриття депозиту та процентні ставки за депозитами у різних валютах. 

 

Про інвестиції, ринки капіталів та колективне інвестування доповідав студент групи ФБС – 31 Олександр Огороднічук, який відмітив особливості функціонування фінансового ринку, що поділяється на ринок грошей, ринок капіталів й фондовий ринок. Доповідач розповів про вигоду, яку можуть отримати інвестори від купівлі акцій, а також зазначив актуальність використання світової мережі Інтернет, за допомогою якої можна здійснювати операції на фондовому ринку.

 

Завдяки заходу, який проводився на факультеті банківського бізнесу, школярі отримали базові фінансові знання, корисну інформацію відносно фінансової безпеки та освоїли необхідні навички фінансового планування.