» » Інформаційна кампанія «Будуймо Європу в Україні» у ТНЕУ

Інформаційна кампанія «Будуймо Європу в Україні» у ТНЕУ

Дата: 25-10-2013, 12:27 | Автор: Відділ інформації та зв'язків з громадськістю

Тернопільський національний економічний університет четвертий вищий навчальний заклад нашої держави, що приєднався до інформаційної кампанії «Будуймо Європу в Україні». Двадцять четвертого жовтня у залі засідань вченої ради університету зібралися молоді активісти, щоб дізнатися більше про Європейський Союз та обговорити можливі шляхи співпраці України з ЄС. У цьому їм допомагали дипломати та фахівці в галузі  євроінтеграції.

 

У листопаді може бути підписана Угода про асоціацію з Європейським Союзом, що визначить рух України на десятиліття вперед. Угода означатиме можливість реального зближення України з Європейським Союзом. А це не можливо без розуміння цінностей, на яких він ґрунтується, і політики, якою керується. 

 

Почесними гостями зустрічі стали: 

- Шинкарик Микола Іванович, перший проректор ТНЕУ;

- Козюк Віктор Валерійович, проректор з міжнародних зв’язків ТНЕУ;

- Надал Сергій Віталійович, міський голова;

- Золтан Салаі, керівник відділу преси та інформації Представництва ЄС в Україні;

- Вікторія Давидова, радник з питань преси та інформації Представництва ЄС в Україні.

 

На відео-звязку із залою перебували: Посол ЄС  Ян Томбінські та керівник відділу контрактів і фінансів Представництва ЄС в Україні Хольгер Роммен. Вони охоче брали участь у діалозі і дали вичерпні відповіді на усі запитання студентів та представників професорсько-викладацького колективу ТНЕУ.

 

Звертаючись до численної аудиторії з вітальним словом, перший проректор ТНЕУ Микола Іванович Шинкарик зауважив: «Сьогоднішнє дійство є важливим елементом цілої хвилі заходів, що організовує наш інформаційний центр ЄС на тему євроінтеграції України. У нашому ВНЗ ми вже тривалий час працюємо над  модернізацією системи вищої освіти, підвищуємо якість та релевантність вищої освіти; поглиблюємо співробітництво між вищими навчальними закладами;  активізовуємо мобільність студентів та викладачів. 

 

Залучення студентів до обговорення важливих для України питань євроінтеграції – це   поступ України на шляху  досягнення домовленостей співпраці. Для нас  європейський вибір є природнім. Адже саме тут є ті стандарти життя, до яких прагнуть українці. Перш за все, ми повинні будувати Європу у себе, в Україні, і тут в Тернопільському національному економічному університеті зокрема. Інтеграція української освіти до європейської освітньої системи –  це головне завдання сучасних вищих навчальних закладів, які хочуть бути конкурентоздатними на ринку освітніх послуг. Вже багато зроблено, але ще більше потрібно зробити.

 

Тернопільський національний університет не стоїть осторонь життя країни й робить усе для популяризації знань про ЄС, співпрацю ЄС з Україною серед тернополян. Нам приємно, що сьогодні до обговорення таких важливих тем долучаться дипломати й громада міста».

 

«Євроінтеграція для нашої держави – це насамперед проведення системних реформ, тривалий і непростий шлях, який ми повинні пройти. Для України підписання Угоди про асоціацію є першочерговим пріоритетом. Ми багато років займалися підготовкою країни до переходу на нові стандарти в різних галузях... Саме європейські стандарти – це вимога часу.

 

Подальший розвиток відносин України з Європейським Союзом потребує: досягнення відповідних якісних характеристик, макроекономічної стабілізації та підвищення ефективності економіки нашої держави; дотримання умов, необхідних для вступу до ЄС; впровадження європейських норм і стандартів в економіку, соціальну політику, освіту, науку та техніку; адаптації українського законодавства до правових норм ЄС; розвитку та поглиблення регіональної інтеграції, встановлення та поглиблення прямих контактів із державами-членами та кандидатами в члени Євросоюзу.

 

Для України сучасна Європа становить інтерес як стратегічного, так і тактичного порядку. Розвиток вітчизняної науки, освіти, релігії, мистецтва нерозривно пов'язані з розвитком європейської культурної традиції», –  зауважив у своєму виступі проректор з міжнародних зв'язків ТНЕУ Козюк Віктор Валерійович.

 

З вітальним словом англійською мовою також виступив керівник відділу преси та інформації Представництва ЄС в Україні Золтан Салаі: «Я радий бути тут сьогодні серед молоді та їхніх наставників. Особливо приємним є той факт, що юнаки та дівчата показують своє бажання дізнатися більше про відносини між ЄС і Україною. Сьогоднішня подія є частиною інформаційної кампанії «Будуємо Європу в Україні», що реалізується Представництвом ЄС в Україні протягом року. Кампанія включає в себе ряд інформаційних та виховних заходів. Сама Угода буде найбільш потужним стимулом для зміцнення спільних європейських цінностей в Україні». 

 

Під егідою Інформаційного центру ЄС, що діє у Тернопільському національному економічному університеті, проводився конкурс на кращий малюнок під назвою «Я – українець. Я – європеєць» серед молодших учасників Євроклубу школи № 15. Тридцять один школяр долучився до участі у конкурсі. Мовою малюнку діти демонстрували власне бачення українських та європейських цінностей, своє бачення Європи та європейської України. Під час зустрічі у ТНЕУ радник з питань преси та інформації Представництва ЄС в Україні Вікторія Давидова нагородила переможця конкурсу – Боднарчука Богдана Ігоровича.  

 

«Перш за все, я б хотіла подякувати всім учителям та активістам Євроклубів за організацію таких конкурсів. Адже конкурс дитячого малюнка – це приклад того, як потрібно виховувати європейську свідомість не тільки на рівні дорослих, а й серед дітей, даруючи їм на додаток радість і можливість реалізації творчих здібностей. По-друге, мені надзвичайно приємно нагородити Богданчика з перемогою у конкурсі. Від імені Представництва Європейського Союзу бажаю тобі успіхів та творчої наснаги. А для натхнення у створенні майбутніх шедеврів ми даруємо тобі ось цей пазл, за допомогою якого можна скласти яскраву картину Європи, частиною якої є звичайно і Україна», – наголосила Вікторія Давидова, вітаючи хлопчика.

 

Після зустрічі молоді люди мали нагоду оглянути виставку робіт учасників конкурсу «Я – українець. Я – європеєць», ознайомитись з новинками видань на тему євроінтеграції, а також долучитись до масштабного танцювального флешмобу «У ритмі Європи», що відбувся на Театральному майдані о 14.00 годині. Цей танок став символічною демонстрацією важливості злагоджених та спільних зусиль і кроків на шляху до євроінтеграції України.

 

Щиро дякуємо усім учасникам за цілеспрямованість та креативність, а також організаторам за відповідальність та ініціативність у підготовці заходу!