» » Міжнародна лінгвістична школа «Україна»

Міжнародна лінгвістична школа «Україна»

Дата: 17-09-2013, 09:51 | Автор: Відділ інформації та зв'язків з громадськістю

Міжнародна лінгвістична школа «Україна» – відтепер це щорічна фахова навчально-пізнавальна програма для студентів ТНЕУ, які прагнуть отримати поглиблені знання з англійської та польської мов, а також широкого кола соціально-економічних проблем у розвитку країн Європейського Союзу.

 

Учасниками школи можуть стати студенти ТНЕУ, які пройшли конкурсний відбір та виявили намір поглибити свої знання у галузі економіки. Впродовж двох тижнів учасники школи підвищували свій фаховий рівень зі знання англійської та польської мов шляхом відтворення лекційного матеріалу у туристичних агенціях, готелях, фармацевтичній фабриці, кондитерській фабриці та поліції. 

 

«Польща…Великий мальовничий історичний незабутній край, прийняв нас як своїх побратимів. На самому заході на кордоні з Чеською Республікою знаходиться місто, особливе за своєю історією – Єлєня Ґура. Приїхавши туди, частиною серця ми відчули особливу атмосферу міста. Єлєня Ґура прийняла нас з винятковою гостинністю. Доброзичливе і миле ставлення людей допомогло почуватися, як удома. Всім серцем і душею ми полюбили його, пізнали місцеві традиції і звичаї. Ця поїздка допомогла нам поглибити свої знання, розширити світогляд і подарувала цінний досвід»,   діляться враженнями студенти факультету фінансів Баран Ольга, Продан Віктор і Піхоцький Андрій. 

 

Цікавими та змістовними були організовані екскурсії англійською мовою містом Єлєня Ґура.

 

У рамках здійсненого проекту відбулася екскурсія у м. Прага (Чеська Республіка), яку недаремно називають серцем Європи. Це місто не має аналогів у світі і є унікальним центром архітектурних пам’яток, готичних замків і оборонних споруд. Надзвичайні враження залишилися після прогулянок вузькими вуличками Праги та Староміською площею з давньою традицією урочистої зміни королівської варти. Привернув увагу той факт, що будівництво кафедрального собору Святого Віта тривало майже 600 років. 

 

«Найбільш захоплюючим був астрономічний годинник, розміщений на південній стороні Ратуші, циферблат якого зображає Сонце і Місяць та відтворює парад 12 апостолів. Дивовижною, сповненою багатьма історичними фактами та легендами була мандрівка Карловим мостом, найбільш відомим місцем для туристів у м. Прага», – зазначає студент групи ЕПП – 42, Берницький Роман. 

 

Особливе захоплення студентів викликала поїздка до м. Вроцлав, де відбулася важлива подія – підписання Договору про два дипломи між Тернопільським національним економічним університетом та Вроцлавським економічним університетом, а також зустріч учасників Школи з ректором ТНЕУ,  д-ром екон. наук, професором Андрієм Ігоровичем Крисоватим та ректором Вроцлавського економічного університету док. габ., проф. Анджеєм Ґосподаровічем.

 

«Вроцлав є одним з найстаріших міст Польщі з прекрасними історичними пам’ятниками всіх епох. Ринкова площа – це один із найстаріших і найпрекрасніших романських порталів у Центральній Європі з готичними костелами та прекрасною архітектурою стародавніх будиночків. Крім того, висловлюємо вдячність доктору Моніці Ґрабовскій за організацію екскурсії та надану нам можливість прогулятись цим мальовничим містом».   діляться своїми враженнями студенти факультету фінансів Сарай Олег та Сташків Анна. 

 

«Одним із головних аспектів нашого перебування у Єленій Ґурі за проектом «Ліня школа – Україна» було удосконалення іноземних мов та поповнення словникового запасу. Вивчення мов – це не лише пізнання лексичних та граматичних норм, але й ознайомлення з історичними, культурними та національними цінностями. Рівень подання матеріалу є досить високим, завдяки використанню різноманітних інноваційних методів навчання. Перевагою занять було те, що частина з них проводилася не в аудиторіях, а поза їхніми межами. Перш за все ми ознайомилися з історією та культурою міста. Екскурсія проводилась англійською мовою професійним гідом. Наступним кроком нашого навчання до важливою архітектурної пам’ятки – Палацу Павлінув. Його інтер’єр вразив своєю старовиною та вишуканістю. Захоплює також зовнішній вигляд будинку та панорама місцевості навколо нього. Останнім візитом була сучасна конкурентоспроможна фармацевтична фабрика з новітніми відділами виготовлення та пакування продукції, що експортується в Україні та усі країни Євросоюзу» – зауважують студенти ФЕУ Поліванчук Анастасія, Насінник Оксана, ФФ – Дмитришин Юлія, Кузьміна Юлія, Роман Христина та Марусяк Сніжана.

 

Своїми враженнями ділиться студентка ФЕУ Наталія Мазур: «Наше перебування у Літній школі не обмежилось лише заняттями та лекціями, більшу частину свого часу ми присвятили прогулянкам містом, екскурсіям, поїздкам до м. Праги та м. Вроцлава. Не менш захоплюючим виявився похід у гори Карконоше. Зранку 8 вересня сповнені сил та енергії, ми всі дружньо вирушили у гори. Погода нам сприяла, адже був сонячний погожий день. Насолоджуючись гірськими краєвидами, ми провели у горах цілий день. Крок за кроком піднімались до підніжжя найвищої вершини – гори Снєжка. Неймовірна краса гір та чисте повітря нас настільки захопило, що ми не відчували навіть втоми. Крім того, співаючи українські народні пісні та гімн України з жовто-блакитним прапором ми переймались гордістю за те, що ми – українці. На жаль, нам не вдалось піднятись на найвищу вершину, проте на отримані емоції це аж ніяк не вплинуло. І це ще один привід хоча б раз повернутись до гірської місцевості та Єленії Ґури, про які в наших серцях залишились приємні спогади».

 

Відбулася зустріч студентів-учасників Школи з проректором міжнародного співробітництва ТНЕУ д-р екон. наук, проф. Віктором Валерійовичем Козюком, під час якої було обговорено актуальні питання підвищення якісного рівня викладання англійської мови та можливостей студентів у межах співпраці. 

 

На завершення студенти-учасники проекту, звертаючись до народної мудрості: «Скільки мов знає людина – стільки раз вона людина», висловлюють подяку ректорові ТНЕУ д-р екон. наук, проф. А. І. Крисоватому та керівництву університету за підтримку, організацію та можливість кожного із них наблизився до того, щоб ще раз стати високоосвіченою людиною.

 

Фото: студентки ФУПФ-24 Роман Христини.