» » Безпековий вишкіл «Цивільний захист населення в умовах воєнного стану: виклики та механізм забезпечення»

Безпековий вишкіл «Цивільний захист населення в умовах воєнного стану: виклики та механізм забезпечення»

Дата: 11-12-2023, 14:07 | Автор: Відділ інформації та зв'язків з громадськістю

 Для студентів та аспірантів, які навчаються за спеціальностями «Менеджмент» і «Публічне управління та адміністрування», а також професорсько-викладацького колективу кафедри менеджменту, публічного управління та персоналу факультету економіки та управління ЗУНУ був організований безпековий вишкіл «Цивільний захист населення в умовах воєнного стану: виклики та механізм забезпечення».

Захід провели провідні фахівці Головного управління Державної служби України з надзвичайних ситуацій у Тернопільській області.

Безпековий вишкіл проходив у межах Школи лідерів ефективного управління кафедри менеджменту, публічного управління та персоналу ЗУНУ на базі ГУ ДСНС України у Тернопільській області (м. Тернопіль, вул. Лесі Українки, 6).

Вишкіл розпочався з вітальних слів д.е.н., професора, завідувача кафедри менеджменту, публічного управління та персоналу ЗУНУ Михайла Шкільняка та начальника ГУ ДСНС України у Тернопільській області, полковника служби цивільного захисту, доцента кафедри менеджменту, публічного управління та персоналу ЗУНУ, доктора філософії з менеджменту Віктора Маслея.

Віктор Маслей розповів присунім про роль, функції, завдання та структуру ГУ ДСНС України у Тернопільській області.

Практичний семінар «Цивільна безпека в умовах воєнного стану: порядок укриття населення в захисних спорудах цивільного захисту» провів начальник управління організації заходів цивільного захисту ГУ ДСНС України у Тернопільській області, полковник служби цивільного захисту Ігор Греса.

Після семінару відбувся тренінг «Надання домедичної допомоги в разі виникнення надзвичайної ситуації», який провели начальник лікарсько-експертної комісії ГУ ДСНС України у Тернопільській області, капітан служби цивільного захисту Володимир Мацик та майстер виробничого навчання кусів цивільного захисту Навчально-методичного центру цивільного захисту та безпеки життєдіяльності Тернопільської області Віктор Сокольвак.

Практичне заняття «Правила поведінки населення при виявленні вибухонебезпечного предмету» провів для присутніх провідний фахівець відділу організації реагування на надзвичайні ситуації та гуманітарного розмінування управління реагування на надзвичайні ситуації ГУ ДСНС України у Тернопільській області, підполковник служби цивільного захисту Роман Рогатинський. У його супроводі учасники вишколу  також побували у кімнаті мінної безпеки.

Згодом відбулася екскурсія у Музей пожежно-рятувальної справи, під час якої завідувач відділу агітаційно-пропагандистської роботи центру забезпечення діяльності ГУ ДСНС України у Тернопільській області Наталія Сидорчук розповіла присутнім багато цікавого.

Родзинкою заходу була презентація центру управління в надзвичайних ситуаціях у супроводі начальника оперативно-координаційного центру ГУ ДСНС у Тернопільській області, полковника служби цивільного захисту Віталія Осадчого.

На завершення вишколу студенти та викладачі мали можливість ознайомитися з пожежно-рятувальною технікою. Під час цього їх  супроводжував начальник відділу організації пожежно-рятувальних робіт, служби та підготовки підрозділів управління реагування на надзвичайні ситуації ГУ ДСНС України в Тернопільській області, підполковник служби цивільного захисту Андрій Фенканін, який розповідав про техніку та відповідав на питання учасників заходу.

Зазначимо, що програма вишколу була продуманою, дуже цікавою, насиченою, враховувала умови воєнного стану, що дозволило  присутнім на вишколі підвищити обізнаність у сфері безпечної життєдіяльності та  зрозуміти засади цивільного захисту населення.

Сподіваємося, що такі практико-орієнтовані заходи для студентів, аспірантів і викладачів кафедри будуть проводитись ГУ ДСНС України в Тернопільській області і надалі, адже безпекова компонента – одна із найважливіших для підготовки сучасних фахівців!