Summit Прогресильних освітян 2023

Дата: 8-12-2023, 11:30 | Автор: Відділ інформації та зв'язків з громадськістю

 Представники Острівця Прогресильності ЗУНУ: завідувач кафедри міжнародних відносин та дипломатії Оксана Тулай, начальник науково-дослідної частини Віта Семанюк, доцент кафедри міжнародних відносин та дипломатії Наталія Карпишин, старший лаборант відділу міжнародних зв’язків Володимир Сидяга та студенти: Анастасія Крива, Марта Майба, Анна Іванова взяли участь  у Summit Прогресильних освітян 2023.

Summit Прогресильних освітян є результатом річної діяльності ГО  «Прогресильні». Цьогоріч він зібрав 150 офлайн-учасників – освітян, науковців, студентів, партнерів, представників органів державної влади та понад 170 онлайн-учасників.

Із вітальним словом до учасників звернулися засновник ГО «Прогресильні» Богдан Ференс та директор Представництва Фонду ім. Фрідріха Еберта в Україні та Республіці Молдова Фелікс Гетт. Представництво Фонду ім. Фрідріха Еберта в Україні та Республіці Молдова виступило партнером саміту.

Присутні мали змогу обговорити теми, пов’язані із функціонуванням закладів вищої та професійної освіти. Особлива увага приділялася релокованим зво, популяризації професійної освіти, співпраці закладів вищої та професійної освіти, акредитації освітніх програм. 

Заступниця голови профспілки працівників освіти і науки України Ольга Чабанюк акцентувала увагу на проблемі збереження людського потенціалу, захисті прав усіх учасників освітнього процесу. Спікерка наголосила на тому, що позиція освітянської профспілки незмінна у контексті захисту соціально-економічних інтересів та трудових прав її членів, і, насамперед, це стосується виконання законодавства у частині фінансування, збереження мережі закладів освіти та недопущення їх злиття чи ліквідації.

Родзинкою саміту був майстер-клас «VoiceUp» ведучої телеканалу українського іномовлення FREEДОМ Кароліни Король, яка дала учасникам поради щодо налагодження комунікації й розвитку комунікативних навичок, формування особистого бренду та майстерного використання «заряджених слів».

Вона зазначила, що потрібно виокремлювати цільову аудиторію; говорити просто про складні речі; використовувати у своїй промові «заряджені слова», що викликають емоції; вдаватися до голосових маніпуляцій: виділяти слова, робити паузи; уявляти свого глядача; в етері ставати «спецефектом»; обирати одяг стриманий та однотонний, не кричати і не шепотіти.

Незабутня творча атмосфера саміту сприяла конструктивній дискусії щодо освітніх реформ та обміну досягненнями. У ці складні часи для всіх нас важливо мати спільні думки щодо розвитку української освіти й науки та не втратити інтерес до професійної діяльності та виховання молоді.

Підсумовуючи роботу саміту, засновник ГО «Прогресильні» та модератор заходу Богдан Ференс зазначив: «Разом із Прогресильні та FES-Ukraine не лише спробували дати відповіді на складні питання, але й з’ясували, як за допомогою наших ініціатив: курсів підвищення кваліфікації, ретритів для переміщених викладачів, відкриття Острівців Прогресильності в закладах освіти, психологічної підтримки, українські освітяни та студенти продовжують навчати і навчатись! І це, не лише про наше майбутнє! Це радше про потребу сьогодення! Сьогоднішня дискусія, інтерактив, виступи депутатів Європейського Парламенту, представників органів державної влади України, експертів від громадських інституцій – це синергія, яка дає змогу робити нашу освіту якіснішою. Далі – рухаємося вперед, до нашої спільної перемоги».

 

Острівець Прогресильності ЗУНУ відкритий до співпраці та реалізації спільних проєктів.

Запрошуємо університетську спільноту ЗУНУ долучатися до нашої діяльності. За додатковою інформацією звертатися до координатора Оксани Тулай: тел. +380505245073.