» » Візит учасників проєкту CLIMAN до Університету Миколаса Ромеріса (Литва)

Візит учасників проєкту CLIMAN до Університету Миколаса Ромеріса (Литва)

Дата: 21-09-2023, 11:30 | Автор: Відділ інформації та зв'язків з громадськістю

 У період з 4 вересня по 8 вересня 2023 представники Західноукраїнського національного університету: координаторка проєкту, директорка навчально-наукового центру інноваційного розвитку та тренінгів ННІІПІ Олена Борисяк; директор навчально-наукового інституту інноватики, природокористування та інфраструктури Василь Брич, завідувач кафедри агробіотехнологій Антін Шувар та заступниця директора ННІІПІ Уляна Ткач взяли участь у п'ятиденному навчальному візиті, присвяченому співпраці із зацікавленими сторонами з питань управління кліматом та сталого розвитку. Захід проходив на базі Університету Миколаса Ромеріса (Литва), у межах реалізації проєкту 619119-EPP-1-2020-1-NL-EPPKA2-CBHE-JP «Синергія освітніх, наукових, управлінських та промислових компонентів для управління кліматом та запобігання зміні клімату» / CLIMAN (Програма Еразмус+, Інструмент сусідства, розвитку і міжнародної співпраці, напрям КА2: Розвиток потенціалу вищої освіти).

Метою цієї програми було поглиблення учасниками проєкту знань про важливість та тонкощі ефективної співпраці зацікавлених сторін у вирішенні проблеми зміни клімату, просуванню сталого розвитку та управлінню екологічними викликами.

До робочого плану навчальної програми входили участь у лекціях, тренінгах і практичних заняттях щодо системи організації кліматичного менеджменту в Європейському Союзі. Тематика занять стосувалася впровадженню методик застосування природоорієнтованих рішень у міському середовищі; використанню статистичних методів в екологічному менеджменті; можливостей екологічного картування;  способів залучення зацікавлених сторін до впровадження екологічних послуг по напрямах.

Завершальним етапом навчальної програми проєкту була презентація виконаного завдання кожної із груп учасників. Команду від делегації ЗУНУ представили Уляна Ткач та Олена Борисяк на тему «Nature based Solutions to prevent urban flooding and urban heat stress City of Vilnius».  Загалом, учасники проєкту отримали чудовий досвід та знання щодо впливу зміни клімату на навколишнє середовище, а також застосування природоорієнтованих рішень в урбанізований простір.

 

Проєкт співфінансується Європейським Союзом. Проте висловлені погляди та думки належать лише авторам(ів) і не обов’язково відображають погляди Європейського Союзу чи Європейського виконавчого агентства з питань освіти та культури (EACEA). Ні Європейський Союз, ні грантодавець не можуть нести за них відповідальність.