» » Зустріч із Олександром Калініченком у межах проєкту «Студії публічної дипломатії 5.0»

Зустріч із Олександром Калініченком у межах проєкту «Студії публічної дипломатії 5.0»

Дата: 15-05-2023, 17:17 | Автор: Відділ інформації та зв'язків з громадськістю

 У межах проєкту «Студії публічної дипломатії 5.0» за сертифікатною програмою «Європейські студії: дипломатія, політика, право, економіка, комунікації» відбулася зустріч з Олександром Калініченком – юристом-міжнародником, незалежним експертом з регіональної безпеки та питань євроатлантичної інтеграції України, керівником проєкту «Нотатки Атлантиста».

Під час зустрічі учасники дискутували про проблеми регіональної та глобальної безпеки, сучасний світ егоїстичних і прагматичних інтересів, євроатлантичну інтеграцію України і про те, хто наші союзники, говорили про тектонічні зміни у геополітиці Німеччини, військове співробітництво між США і Туреччиною, через яке страждає Стокгольм.

Також розглянули нестандартні кейси в розширенні НАТО: "за крок від війни": Греція і Туреччина "розділена країна": Німеччина, "скандинавський шлях" до НАТО, спробували дати відповіді на запитання: чи варто ставити "ультиматум" НАТО, чому Вільнюс не фініш, а початок, чи є альтернатива членству України в НАТО, хто основний контрибутор оборонних витрат НАТО, чому Швецію вважають "Балтійською Туреччиною", що потрібно зробити Україні, щоб не стати "українським Ізраїлем", хто ж надасть безпекові гарантії для України?

«Ви те покоління, яке має великі ризики, але й великі переваги і можливості. Коли твоя держава змінюється щодня і змінює світ, ти маєш думати про те, що буде з Україною сьогодні, завтра, після завтра», - підсумував Олександр Калініченко.

Дякуємо нашим учасникам за сміливість у доказах, цікаві і гострі питання та конструктивну дискусію!

Проєкт ініційований центром дипломатії, безпеки та демократії ЗУНУ, реалізується на базі навчально-наукового інституту міжнародних відносин ім. Б.Д.Гаврилишина у співпраці із GDIP Media Center, центром адаптації державної служби до стандартів Європейського Союзу, Вищою школою публічного управління Національного агентства України з питань державної служби та інформаційним центром ЄС ЗУНУ.