» » Лекція голови Рахункової палати Валерія Пацкана

Лекція голови Рахункової палати Валерія Пацкана

Дата: 29-03-2023, 18:13 | Автор: Відділ інформації та зв'язків з громадськістю

 У Західноукраїнському національному університеті стартував авторський проєкт знаного фінансиста, доктора економічних наук, професора, ректора Андрія Крисоватого «Студії публічних фінансів».

Сьогодні із студентами та викладачами класичного університету Тернополя спілкувався голова Рахункової палати України Валерій Пацкан.

Розповідаючи про побудову всеохопної системи контролю публічних фінансів, Валерій Васильович зазначив: «Аудитори Рахункової палати постійно зіштовхуються з проблемою неоднозначного понятійного апарату фінансового законодавства, відсутністю єдності та однозначності у підходах до будови системи публічних: державних та місцевих фінансів. Вирішенню цієї проблеми, на мою думку, сприятиме ухвалення двох важливих законів, а саме: Закону України «Про публічні фінанси» та  Закону України «Про фінансовий контроль».  У сучасній науковій літературі активно застосовується термін «публічні фінанси». Публічні фінанси включають в себе системи державних фінансів, місцевих (муніципальних) фінансів, а за окремими підходами можуть включати й фінанси публічних корпорацій.  Однак, в Україні на сьогодні відсутній єдиний законодавчий акт, який міг би вирішити питання з розумінням категорії “публічні фінанси”, ввівши її у правове поле.  Отже, ухвалення Закону «Про публічні фінанси» дозволить нормативно врегулювати невизначеність категорій «публічний сектор», «публічні фінанси» та «управління публічними фінансами». Наступним важливим кроком є визначення поняття «публічні доходи», що включає систематизацію та визначення усіх публічних доходів.  У законі про публічні фінанси має бути чітко визначена система публічних фондів, загальні положення щодо їх правового режиму, порядку взаємодії, затвердження їх бюджетів, відкритості та контролю за їх діяльністю. Також необхідно впровадити єдині підходи застосування механізмів макроекономічного прогнозування на всіх етапах публічної фінансової діяльності».

Цікаво було почути про систему державного фінансового контролю України, яка складається з зовнішнього контролю та аудиту і внутрішнього контролю.

 «Зовнішній контроль забезпечує Верховна Рада України, її комітети та вищий орган аудиту – Рахункова палата. Внутрішній контроль  здійснюється на рівні Уряду Державною аудиторською службою та Державним казначейством, на рівні розпорядників бюджетних коштів шляхом внутрішнього контролю та внутрішнього аудиту, а також Департаментом гармонізації державного внутрішнього фінансового контролю Мінфіну», - зазначив голова Рахункової палати.

Публічному контролю в Україні підлягають:

-        кошти державного бюджету;

-        діяльність державних органів;

-        кредитні ресурси, надані під державні та місцеві гарантії, а також залучені державою до спеціального фонду;

-        кошти Пенсійного фонду України, фондів загальнообов’язкового державного соціального страхування та інших позабюджетних фондів;

-        державний борг та процес управління ним;

-        майно держави та територіальних громад.

 

Також Валерій Пацкан зосередив увагу на найважливіших для нього питаннях, одне з них - розвиток зовнішнього аудиту: «Що сьогодні потрібно зробити в Україні, щоб мати європейську модель? По-перше, нам необхідно узгодити законодавство України з законодавством ЄС та зі стандартами INTOSAI. Необхідно розширити мандат РП в частині здійснення аудитів позабюджетних фондів (Пенсійного фонду та фондів загальнообов’язкового державного соціального страхування, інших фондів, що мають публічні кошти), місцевих бюджетів, коштів суб'єктів державного сектору економіки, чітко визначити три форми аудиту: відповідності, ефективності та фінансового».

Підсумовуючи зустріч, спікер сказав: «Тож багато роботи вже зроблено, водночас багато ще попереду. Щоб реалізувати всі важливі і амбітні завдання, нам необхідна як підтримка вчених, так і молоді. Водночас для втілення в життя всіх змін нам потрібна “свіжа кров” - освічені сучасні студенти. Минулого року Рахункова палата підписала меморандум про співпрацю з Західноукраїнським національним університетом. І я запрошую на стажування до нас у Рахункову палату молодих фахівців. У нас ви отримаєте цінний практичний досвід в сфері контролю публічних фінансів, і, можливо, після закінчення університету станете нашими працівниками.

Переконаний, фінансовий фронт сьогодні також є дуже важливим. Ми повинні як ніколи мобілізувати усі свої зусилля та ресурси: і наукові, і практичні – для досягнення загальної мети: Перемоги та добробуту України і українців!»