» » Відкрита лекція «Фактор лідерства в аграрному секторі. Передовий нідерландський досвід для України» Яна ван Звітена

Відкрита лекція «Фактор лідерства в аграрному секторі. Передовий нідерландський досвід для України» Яна ван Звітена

Дата: 29-03-2023, 10:47 | Автор: Відділ інформації та зв'язків з громадськістю

 Нещодавно відбулася лекція «Фактор лідерства в аграрному секторі. Передовий нідерландський досвід для України», яку провів почесний доктор Західноукраїнського національного університету, професор кафедри агробіотехнологій, директор школи перемовин та медіації навчально-наукового інституту комунікацій, ректор Нідерландської бізнес-академії Ян ван Звітен.

Під час спілкування професор окреслив ключові фактори успіху та лідерства Нідерландів, як других за величиною експортерів сільськогосподарської продукції у світі після США та найбільше швидкозростаючих в Європі, зазначив, що такий стрімкий рух споруджується найсучаснішими методами забезпечення населення продуктами харчування, а також виробництва, досліджень і новітніх розробок.

Слухачами лекції були студенти спеціальностей «Агрономія» і «Транспортні технології», директор навчально-наукового інституту інноватики, природокористування та інфраструктури ЗУНУ Василь Брич, заступниця директора Ірина Бєлова та викладачі кафедри агробіотехнологій: Антін Шувар – завідувач кафедри, модератор заходу, професори Іван Сеник та Євген Кривохижа, доцентки Галина Сидорук, Галина Пиріг, Віра Мороз, Олена Чернишенко, Людмила Бейко, Тетяна Грохольська. До заходу також долучилися директорка навчально-наукового інституту комунікацій Оксана Коваль та координаторка з міжнародної діяльності ННІК Анастасія Мартиневич, яка здійснювала професійний переклад.

Учасники обговорювали питання історичних аспектів розвитку Нідерландів, де століттями народ країни веде важку боротьбу з водною стихією за кожен клаптик землі. Ключова теза доповідача: «Наші слабкості є нашою силою» дала змогу зрозуміти, що успішні стратегії ведення аграрного бізнесу в Нідерландах – це вміння використовувати мінімум ресурсів, отримуючи максимум прибутку.

Аналізуючи слабкі сторони країни: мала територія, велика частина якої зайнята водою, відсутність ресурсів, велика народжуваність, старіння населення, доповідач акцентував на тому, що це стало їхньої можливістю, адже сьогодні нідерландська наука в аграрній сфері є однією із провідних у світі, хоча цьому статусу передував тривалий період криз та неординарних рішень. Нідерланди, маючи у своєму розпорядженні лише 41,5 км2 суші з населенням більше ніж 17 мільйонів, є другим найбільшим сільськогосподарським експортером світу, 15 країною за рівнем розвитку економіки та 5 країною за рівнем щастя у світі.

Нідерланди є індустріальної країною з інтенсивним високопродуктивним аграрним сектором економіки. Більша половина території країни знаходиться нижче рівня моря. Приблизно 60 % території країни зайнято сільським господарством, нараховується понад 116 тис. невеликих ферм, з яких 95 тис. спеціалізуються у галузі сільського господарства - 2/3 орних земель у країні меліоровані.

Учасники почули важливу інформацію щодо особливостей сільськогосподарського виробництва, використання новітніх технологій господарювання з можливістю запозичення унікального досвіду Нідерландів у творенні успішної реалізації аграрних реформ в Україні.

Студенти та викладачі кафедри агробіотехнологій ЗУНУ виявили неабияку активність, цікавилися особливостями культури, податкової системи, можливістю проходження практики на базі Нідерландської бізнес-академії тощо.

Щиро вдячні спікеру – професору кафедри агробіотехнологій, директору школи перемовин та медіації ННІК, почесному доктору Західноукраїнського національного університету, ректору Нідерландської бізнес-академії Яну ван Звітену за змістовну інформацію.

Переконані, що наша співпраця буде тривалою і плідною!