» » Зустріч із головою Національної служби посередництва і примирення

Зустріч із головою Національної служби посередництва і примирення

Дата: 28-03-2023, 11:34 | Автор: Відділ інформації та зв'язків з громадськістю

 У межах вивчення дисципліни «Правове регулювання перемовин і медіації» освітньої програми «Психологія перемовин та медіація» на запрошення к. ю. н., доцентки кафедри психології та соціальної роботи ЗУНУ Оксани Яремко та у рамках співпраці  класичного університету Тернополя із Національною службою посередництва і примирення (НСПП) відбулася зустріч студентів, майбутніх перемовників та медіаторів, з головою НСПП Дмитром Кухнюком.

Модерувала захід директорка навчально-наукового інституту комунікацій  Оксана Коваль.

Голова НСПП презентував напрями діяльності, основні завдання та компетенції служби, до яких входить широке коло питань встановлення соціального діалогу, зокрема, повноваження формування списків арбітрів та посередників в Україні; здійснення посередництва і примирення під час вирішення колективних трудових спорів; здійснення реєстрації висунутих працівниками вимог та колективних трудових спорів; аналіз вимог, виявлення та узагальнення причин колективних трудових спорів (конфліктів), підготовка пропозицій для їх усунення; підготовка посередників та арбітрів, які спеціалізуються на вирішенні колективних трудових спорів (конфліктів); формування списків арбітрів та посередників; перевірка, в разі необхідності, повноважень представників сторін колективного трудового спору (конфлікту); посередництво у вирішенні колективного трудового спору (конфлікту); залучення до участі у примирних процедурах народних депутатів України, представників державної влади, органів місцевого самоврядування.

Зустріч була надзвичайно динамічною, усі присутні мали змогу поспілкуватися й домовитися про подальші форми взаємодії, а також подискутувати.

Студенти виявили неабияку активність, цікавилися джерелами отримання інформації про трудові конфлікти, форматом проведення кваліфікаційних іспитів щодо визначення рівня знань з питань вирішення колективних трудових спорів, критеріями відбору претендентів до реєстру медіаторів, можливістю проходження практики на базі НСПП тощо.

На заході також була присутня начальниця відділення Національної служби посередництва і примирення в Тернопільській області Наталія Шершньова. Сторони домовилися про подальше продуктивне співробітництво, спільні наукові та освітні заходи, можливість стажування і практики для студентів.

Адміністрація навчально-наукового інституту комунікацій ЗУНУ, викладачі та студенти програми «Психологія перемовин та медіація» вдячні за створення відкритого майданчика співробітництва, що є особливо актуальним для слухачів програми, які здобувають знання щодо врегулювання конфліктів від передових національних експертів з залученням провідної практики країн Європейського Союзу.