» » Зустріч із Юлією Лихач у межах проєкту «Студії публічної дипломатії 5.0»

Зустріч із Юлією Лихач у межах проєкту «Студії публічної дипломатії 5.0»

Дата: 16-03-2023, 13:30 | Автор: Відділ інформації та зв'язків з громадськістю

 У навчально-науковому інституті міжнародних відносин ім. Б. Д. Гаврилишина Західноукраїнського національного університету стартував п'ятий сезон проєкту «Студії публічної дипломатії 5.0» за сертифікатною програмою «Європейські студії: дипломатія, політика, право, економіка, комунікації» - це своєрідний євроінтеграційний марафон, який триватиме 2 місяці (з 15 березня до 15 травня 2023 року).

Першою спікеркою була Юлія Лихач - директорка Вищої школи публічного управління, кандидатка наук з державного управління. Під час зустрічі говорили про європейську інтеграцію через призму досвіду країн-кандидатів на членство в ЄС.

Пані Юлія акцентувала на нормативно-правових актах, які регулюють набуття статусу кандидата на членство в ЄС, згадала про Маастрихтський договір (Договір про ЄС), Декларацію Європейської Ради в Копенгагені (Копенгагенські критерії) і рамкові угоди для переговорів з особливими умовами для кожної держави-кандидата. Також спікерка коротко охарактеризувала основні 5 етапів вступу в ЄС (консультативний, оціночний, переговорний, ратифікаційний, імплементаційний) і 12 важливих кроків з точки зору послідовності дій та реалізації повноважень окремих інституцій ЄС.

У фокусі розмови був унікальний досвід країн-кандидатів на членство в ЄС. Зокрема, розглянули особливості процесу інтеграції Албанії, Північної Македонії, Чорногорії, Сербії і Туреччини до ЄС через призму дипломатичних, політичних та економічних вимірів. Говорили й про євроінтеграційний досвід України і отримання нею статусу кандидата на членство в ЄС .

«Сьогодні рівень і політичної, і суспільної підтримки України у всіх державах ЄС – безпрецедентно високий. Упродовж останніх місяців країни-члени ЄС активно підтримують та надають Україні скоординовану політичну, фінансову, матеріальну та гуманітарну підтримку. Тому, це не лише величезний рівень підтримки, але й довіри», - підсумувала у своєму виступі Юлія Лихач.

Проєкт проходить у змішаному форматі. Серед учасників - студенти і викладачі зво України, а також іноземні студенти, державні службовці і представники органів місцевого самоврядування. Проєкт "Європейські студії: дипломатія, політика, право, економіка, комунікації" ініційований Центром дипломатії, безпеки та демократії ЗУНУ Center of Diplomacy, Security and Democracy - CDSD. Проєкт реалізується у ННІМВ ім. Б. Д. Гаврилишина у співпраці з GDIP Media Center, Центром адаптації державної служби до стандартів Європейського Союзу, Вищою школою публічного управління Національного агентства України з питань державної служби та Інформаційним центром ЄС ЗУНУ.

Дякуємо Юлії Лихач за професіоналізм і конструктивну дискусію!