2-й етап проєкту «АгроТехноLAB»

Дата: 10-03-2023, 09:30 | Автор: Відділ інформації та зв'язків з громадськістю

 У навчально-науковому інституті інноватики, природокористування та інфраструктури Західноукраїнського національного університету   відбувся 2-й етап проєкту «АгроТехноLAB», у якій взяли участь студенти ОНП «Агрономія», випускники ТНВК «Школа-ліцей №6 ім. Н. Яремчука» та викладачі кафедри агробіотехнологій.

Заступниця директора ННІІПІ Ірина Бєлова та завідувач кафедри агробіотехнологій Антін Шувар акцентували на інноваційних складових спеціальностей «Агрономія» та «Харчові технології». У пленарній частині викладачі кафедри охарактеризували структурні зміни аграрного сектору економіки за останнє десятиліття, основні зміни структури агросектору, трансформації сучасних технологій вирощування та переробки агропродукції на новий рівень автономності та інтеграції з іншими галузями. Зосередили увагу присутніх на сучасних цифрових інструментах в агротехнологіях, використання автопілотів в ТЗ, дронів, супутників для моніторингу стану посівів та навігації, спеціалізованого програмного забезпечення, зокрема на роботі з програмою AtFarm від Yara для супутникового моніторингу розвитку сільськогосподарських культур та створення карт-завдань на диференційне живлення агроценозів. Використання результатів моніторингу AtFarm дозволяє оптимізувати живлення для зменшення строкатості посівів та підвищення якості кінцевої продукції.

У практичній частині проєкту було представлено три локації: «Лабораторії листової функціональної діагностики та ґрунту», «Світ культурних рослин під мікроскопом», «Портативні прилади визначення якості продукції рослинництва».

В межах локації «Мобільна лабораторія якості плодоовочевої та  харчової продукції» учасниками та доцентами кафедри Галиною Пиріг та Людмилою Бейко проведено перевірку плодів і овочів  на вміст нітратів за допомогою Greentest ECO та наявності в ковбасних виробах небажаних домішок. У результаті дослідження було встановлено різні рівні нагромадження нітратів та шкідливих речовин в продукції імпортного та вітчизняного походження.

За допомогою новітнього приладу GrainSence учасники визначали показники якості зерна зернових культур (вміст білку, вуглеводів, сухої речовини) для різних сортів пшениці озимої та гібридів кукурудзи з діапазоном ФАО від 230 до 320.

На локації «Світ культурних рослин під мікроскопом» Олена Чернишенко та учасники проєкту освоїли практичні навички щодо методики виготовлення препарувальних препаратів агрокультур, особливостями роботи з сучасними мікроскопами. Також ознайомилися з будовою клітин, покривних тканин рослин за допомогою свіжовиготовлених препаратів таких зразків: м’якоті обліпихи, помідора, столового буряку, моркви, петрушки, елодеї, луски цибулі, лаванди, листя гейхери, плодів калини та ін.

На третій локації професор кафедри Євген Кривохижа продемонстрував присутнім особливості роботи портативної лабораторії листової функціональної діагностики «Агровектор ПФ-014», яка дає змогу упродовж 40 хв визначити потребу рослин в 14 макро- та мікроелементах та стан стресовості рослини. Також у ґрунті проводили визначення за допомогою цифрового приладу Rapitest окремих показників родючості (вміст азоту, фосфору та калію, рН), температуру. У робота з фотоколориметром APEL AP-120 визначили концентрації макроелементів у воді для використання в гідропоніці.

Учасники проєкту під керівництвом професора Антіна Шувара досліджували специфіку роботи  портативного приладу Yara N-Tester BT для азотної експрес-діагностики, який швидко вимірює рівень хлорофілу в листі.

Ця зустріч дала змогу отримати знання та здобути навички, які необхідні кожному висококваліфікованому фахівцю аграрної галузі.