» » Рік після повномасштабного вторгнення: роль Литовської Республіки у забезпеченні перемоги України

Рік після повномасштабного вторгнення: роль Литовської Республіки у забезпеченні перемоги України

Дата: 9-03-2023, 10:59 | Автор: Відділ інформації та зв'язків з громадськістю

 Студенти кафедри міжнародних відносин та дипломатії навчально-наукового інституту міжнародних відносин ім. Б. Д. Гаврилишина Західноукраїнського національного університету, які навчаються за спеціальністю «Міжнародні відносини, суспільні комунікації та регіональні студії», разом із завідувачкою кафедри, професоркою Оксаною Тулай, професором Ігорем Дацківим та доцентом Сергієм Гродським відвідали Почесне консульство Литви у місті Тернопіль та Тернопільській області.

 

Почесний консул Ярослав Візняк розповів про відкриття установи, особливості служби, функції консульства, а також про двосторонні відносини між Україною та Литовською Республікою, які посідають особливе місце у новій воєнній історії Європи.

 

За сприяння пана Ярослава Візняка з Литовської Республіки в Україну прибуває багато різної гуманітарної та військової допомоги у різні куточки України. Вся Литовська Республіка об’єдналася в підтримці України. Загалом після 24 лютого уряд Литви надав Україні військової допомоги приблизно на 300 млн євро – це 0,7% від ВВП країни.

 

Почесний консул поділився своїми враженнями щодо участі у круглому столі «Виклики для економік України та Литви в контексті війни – шукаймо разом кращі економічні рішення», який ініціювали Комітет Верховної Ради України з питань економічного розвитку спільно з Комітетом з питань економіки Сейму Литовської Республіки і Посольством Литовської Республіки в Україні. Захід відбувся 3 березня 2023 року у Львівському палаці мистецтв.

 

Почесне консульство Литовської Республіки у місті Тернопіль та Тернопільській області разом із Львівським палацом мистецтв зустріли делегацію близько 40 осіб із Литовської Республіки. Предметом обговорень між українськими та литовськими парламентарями, представниками органів виконавчої влади, підприємцями стали виклики для економіки України в умовах війни та участь Литовської Республіки у відбудові нашої держави. Під час дискусій обговорювалися умови й можливості для співпраці та інвестицій між країнами у сфері оборонної та безпекової промисловості, логістики, залізничного та морського транспортів, особливості реформування лісової галузі та функціонування ринку деревини в Україні.

 

Важливою подією зустрічі було погашення марки «Сильні разом», автором якої є громадський діяч міста Львова Юрій Котик.

Також Почесний консул нагородив переможців конкурсу есе «Чому важливо брати на себе відповідальність?», який відбувався з ініціативи кафедри міжнародних відносин та дипломатії навчально-наукового інституту міжнародних відносин імені Б. Д. Гаврилишина у класичному університеті Тернополя. Пан Ярослав Візняк вручив дипломи та подарунки студентам-переможцям: Валентині Гулій, Артему Мудрому, Анатолію Савіцькому, Анастасії Демінській та Павлу Солтису.

Усі гості Почесного консульства Литовської Республіки у місті Тернопіль та Тернопільській області отримали від пана Ярослава символічний подарунок – листівку-марку «Рускій воєнний корабль … всьо».

 

На завершення зустрічі, спілкуючись зі студентами, Почесний консул акцентував увагу на тому, що вони обрали широку та найзатребуванішу в сучасному світі спеціальність «Міжнародні відносини, суспільні комунікації та регіональні студії».  Пан Ярослав Візняк запевнив юнаків та дівчат, що цей вибір є перспективним, а здобуті знання знайдуть своє активне застосування у подальшій кар’єрі молодих людей.