» » Компетентнісно-орієнтоване навчання на факультеті фінансів та обліку ЗУНУ

Компетентнісно-орієнтоване навчання на факультеті фінансів та обліку ЗУНУ

Дата: 3-03-2023, 11:04 | Автор: Відділ інформації та зв'язків з громадськістю

 Використання компетентнісно-орієнтованого підходу до навчання, під час реалізації освітніх програм «Фінанси», «Митна та податкова справа», «Банківська справа» і «Фінансовий менеджмент» на першому (бакалаврському) рівні вищої освіти в Західноукраїнському національному університеті супроводжується активним залученням провідних фінансистів до навчального процесу та застосуванням креативних інноваційних технологій викладання фінансових дисциплін.

Нещодавно для студентів 3 курсу факультету фінансів та обліку ЗУНУ була проведена бінарна «Бюджетна система та засади її побудови», яка проходила у режимі діалогу двох сторін: викладачів-теоретиків (професора кафедри фінансів ім. С. І. Юрія Зоряни Лободіної, доцента Світлани Савчук) та фахівців-практиків (Наталії Налукової – начальниці фінансового відділу Озернянської сільської ради, випускниці спеціальності «Фінанси»; Романа Лемішки і Андрія Яворівського – головних спеціалістів фінансового відділу Озернянської сільської ради).

Упродовж лекції, яку модерувала Зоряна Лободіна, учасники обговорювали склад, принципи побудови, особливості функціонування та діагностування стану бюджетної системи  України.

Наталія Налукова розповіла про практику і проблеми формування та використання бюджетних ресурсів територіальних громад в умовах воєнного часу, а також зосередила увагу на необхідності врахування фіскальних ризиків під час пропонування професійних рішень.

З особливостями практичного використання інформаційно-аналітичної системи управління плануванням та виконанням місцевих бюджетів «LOGICA» ознайомив Роман Лемішка, а Андрій Яворівський продемонстрував присутнім можливості цього програмного продукту щодо формування документів на різних стадіях бюджетного процесу.

Учасниками бінарної лекції під керівництвом Світлани Савчук також моделювалися ситуації, пов’язані із вирішенням проблеми недостатнього забезпечення фінансовими ресурсами делегованих повноважень органів місцевого самоврядування в умовах фіскальної децентралізації.

Студенти говорили із фахівцями-практиками про вимоги до компетентностей, якими повинен володіти бакалавр з фінансів, банківської справи та страхування для успішного працевлаштування, способи їх набуття у сучасних реаліях.

Наприкінці заняття молодь подякувала за цікаву, пізнавальну та інтерактивну лекцію, а модератор і лектор бінарного заняття Зоряна Лободіна висловила вдячність фахівцям місцевого фінансового органу за участь у лекції!