» » У ЗУНУ триває практико-орієнтований освітній проєкт «Студії публічної дипломатії»

У ЗУНУ триває практико-орієнтований освітній проєкт «Студії публічної дипломатії»

Дата: 1-02-2023, 15:41 | Автор: Відділ інформації та зв'язків з громадськістю

 У класичному університеті Тернополя триває практико-орієнтований освітній проєкт «Студії публічної дипломатії», який реалізовується навчально-науковим інститутом міжнародних відносин ім.Б.Д.Гаврилишина ЗУНУ.

Із вітальним словом до присутніх звернувся ректор Андрій Крисоватий: «Проєкт “Студії публічної дипломатії” – це унікальний майданчик можливостей, адже наші студенти й викладачі мають змогу переймати досвід від провідних фахівців, отримувати якісні знання від практиків, спілкуватися із відомими дипломатами та громадськими діячами».

«Мета нашого проєкту – це не лише розвиток професійних знань, але й чудовий нетворкінг. Такі зустрічі допомагають молоді усвідомлено підійти до формування індивідуальної траєкторії професійного розвитку й особистісного кар’єрного зростання»,  - зазначила директорка навчально-наукового інституту міжнародних відносин ім. Б. Д. Гаврилишина Ірина Іващук.

У межах «Студії публічної дипломатії 4.0: експертно про політику, економіку, бізнес та міжкультурні комунікації» професорсько-викладацький колектив, студентство та запрошені гості спілкувалися із Тетяною Сибігою, експерткою з культурної дипломатії, координаторкою платформи подружжів українських дипломатів.

Тема зустрічі «Роль "м'якої сили" в  проєктах культурної дипломатії»,  під час якої було обговорено тандем політики і дипломатії і про те, як культура надає елегантності й шарму політичним стратегіям про мистецтво використання “м’якої сили” в сучасній дипломатії.

Учасники дізналися про те, чому обмін ідеями, інформацією, цінностями, переконаннями та іншими аспектами культури сприяє зміцненню взаєморозуміння між державами,  як держави домагаються своїх цілей завдяки привабливості власної культури та суспільно-політичних цінностей, а також дізналися про українські проєкти культурної дипломатії і те, як Україна посилає в глобальний світ промені української культури, що протидіють російській пропаганді під час російсько-української війни.

Спікерка Тетяна Сибіга промовила: «Культурна дипломатія – це про культурний портрет України, її позитивний імідж і брендування. Ми використовуємо «м’яку силу» для сміливої заявки про Україну. Сміливість –  частина українського бренду сьогодні. А культурна дипломатія – це інструмент, яким можна доторкнутися до мільйонів сердець через проєкти, мистецькі арт-резиденції, кулінарну дипломатію, українську книгу».

Вперше на Студіях публічної дипломатії говорили про безпрецедентну роль інституту першої леді та інституту подружжів українських дипломатів, які є амбасадорами «м’якої сили».

Для молодих людей професія дипломата завжди була овіяна певним романтизмом служіння миру і справедливості, можливістю побачити різні куточки світу, взяти участь у розв’язанні найважливіших міждержавних проблем. Сьогодні ці проблеми стають дуже актуальними, тому інтерес молоді до цієї спеціальності лише поглиблюється.

Студентка 2 курсу освітньої програми «Міжнародні відносини, суспільні комунікації та регіональні студії» Марта Майба зазначила: «Цей проєкт є чудовою платформою для комунікації з особистостями, які формують міжнародний імідж України. З кожної зустрічі та події я виокремлюю для себе найцінніше – поради, знання та досвід, які допоможуть мені у професійній діяльності. Особливо цікаво було зазирнути за лаштунки дипломатичного подружжя та дізнатися більше про роль дружини дипломата у закордонному відрядженні».

«Для мене це можливість відкрити нові горизонти, скористатися порадами наставників. Зустрічі з людьми, які досягли успіху в своєму житті, це стимул до підкорення нових вершин», -  сказала Ксенія Шкабара, студентка 1 курсу освітньої програми «Міжнародна економіка».

Культурна, спортивна та гастрономічна дипломатія, мистецькі проєкти, які розвивають відносини між країнами – це все про проєкт «Студії публічної дипломатії».