» » Науково-методичний семінар «Соціальна та професійна адаптація ветеранів і членів їхніх сімей в Україні: обмін досвідом та технологіями виконання»

Науково-методичний семінар «Соціальна та професійна адаптація ветеранів і членів їхніх сімей в Україні: обмін досвідом та технологіями виконання»

Дата: 30-11-2022, 14:59 | Автор: Відділ інформації та зв'язків з громадськістю

 23-24 листопада 2022 року відбувся Міжнародний науково-методичний семінар організаторів проєкту «Норвегія-Україна» з питань соціальної та професійної адаптації ветеранів і членів їхніх сімей в Україні.

Завдання семінару – попереднє підбиття підсумків реалізації проєкту «Норвегія-Україна», обмін досвідом, технологіями виконання проєкту, визначення найефективніших практик та підходів, консолідація зусиль для подальшого системного продовження роботи партнерської мережі та напрацьованої моделі професійної та соціальної адаптації звільнених військовослужбовців, ветеранів, членів їхніх сімей та сімей загиблих.

Організатори заходу – Західноукраїнський національний університет у співпраці з Міжнародним фондом соціальної адаптації.

У семінарі взяли участь представники:

Західноукраїнського національного університету, Національного університету «Чернігівська політехніка», Національного університету «Львівська політехніка», Волинського національного університету імені Лесі Українки, Вінницького національного технічного університету, Уманського національного університету садівництва, Державного університету інфраструктури та технологій, Чернівецького національного університету ім.Юрія Федьковича, Ужгородського національного університету, Університету Короля Данила та громадських організацій з 10 регіонів України, які є виконавцями проєкту «Норвегія-Україна» в осінньому семестрі 2022 року, та команда МФСА.

Згідно із договором про співпрацю між Міжнародним фондом соціальної адаптації (Україна) та Nord Університетом (Норвегія) осінній семестр 2022 року є фінальним за фінансуванням з боку норвезького уряду. Основним завданням трирічного договору була інтеграція напрацьованої за 19 років моделі професійної та соціальної адаптації військовослужбовців і членів їхніх сімей в державну систему України. Основним стейкхолдером та відповідальною організацією є Міністерство у справах ветеранів України. Також до адаптації військових долучаються Міністерство освіти і науки України та Міністерство оборони України.

Основні питання, що обговорювалися на семінарі: технології виконання проєкту університетами та громадськими організаціями (умови співробітництва, договори, порядок взаємодії, показники ефективності); модель проєкту, її цілісність, достатність та можливість реалізації в сучасних умовах; ступінь відповідності обраних спеціальностей, технологій професійної перепідготовки, соціальної адаптації, правової допомоги та допомоги у працевлаштуванні очікуванням цільової групи; взаємодія проєкту з місцевою владою та державною програмою КПКВК 1501040, що реалізується Міністерством у справах ветеранів; перспективи роботи університетів та громадських організацій щодо вирішення проблем ветеранів та членів їхніх сімей.

 

Проблема професійної та соціальної адаптації військовослужбовців, ветеранів, членів їхніх сімей та сімей загиблих є нагальною для України. До 2014 року це було пов’язано з масштабними скороченнями військового персоналу.

З початком агресії росії проти України в 2014 році соціальної адаптації та перепідготовки почали також потребувати учасники бойових дій на Сході України та члени їхніх сімей, а з початком повномасштабного вторгнення проблема набула ще більшої актуальності.  

Через війну економічна ситуація в країні погіршується,  можливості держави щодо ефективного надання послуг звільненим військовим та їхнім сім’ям не встигають за зростаючим попитом та необхідністю швидко і системно вирішувати проблему. Тому наразі гостро стоїть питання пошуку додаткових можливостей для продовження фінансування діючої перевіреної моделі та мережі виконавців проєкту «Норвегія-Україна. Професійна адаптація. Інтеграція в державну систему» (NUPASS).

 

 

Загальні дані про проєкт:

Загальна кількість випускників 2003-2022 рр. – 14 087 осіб.

Учасників АТО/ООС за весь період реалізації проєкту – 3177 особи.

За період реалізації нового договору (за 6 семестрів у 2020 – 2022 рр. включно) – 3 441 особа.

Проєкт реалізовувався більше ніж в 40 містах України. Було залучено понад 20 університетів та 20 громадських організацій. Професійну перепідготовку учасників здійснено за 40 напрямами.

З 2003 до 2019 включно назва проєкту:

«Перепідготовка та соціальна адаптація війсковослужбовців та членів їхніх сімей в Україні» (Проєкт «Україна-Норвегія»)

З 2020 до 2022 включно:

«Норвегія-Україна. Професійна адаптація. Інтеграція в державну систему» (NUPASS).