» » Всеукраїнський освітній форум «Нові виміри безпеки: виклики та рішення»

Всеукраїнський освітній форум «Нові виміри безпеки: виклики та рішення»

Дата: 17-11-2022, 16:31 | Автор: Відділ інформації та зв'язків з громадськістю

 Сьогодні у Західноукраїнському національному університеті продовжив роботу дводенний Всеукраїнський освітній форум «Нові виміри безпеки: виклики та рішення». У класичному університеті Тернополя зустрілися ректори закладів вищої освіти та науковці з різних куточків України.

Форум розпочався із внесення прапора України слухачами центру офіцеру запасу ЗУНУ. Студенти разом із присутніми виконали Державний Гімн України. Серед захисників, які у боротьбі з ворогом віддали своє життя, на жаль, і науковці, педагоги, працівники-освітяни, випускники і студенти вишів нашої держави. Учасники заходу хвилиною мовчання вшанували усіх полеглих героїв.

Розпочав роботу форуму Міністр освіти і науки України Сергій Шкарлет, який зазначив: «Всеукраїнський дводенний форум - це не просто майданчик для спілкування, а платформа для безпеки, інновацій та розвитку освіти. Потрібно сформувати чітку стратегію поступу, забезпечити та організувати якісний навчальний процес, розробити систему першочергових дій».

До слова запросили міського голову Тернополя Сергія Надала: «Питання безпеки надзвичайно важливе. Я думаю, що ми багато речей сприймаємо з плином часу: почалася пандемія – ми зрозуміли значення здоров’я, почалася війна – ми почали усвідомлювати, що таке мир та поняття безпеки. Зараз усі зусилля мають бути спрямовані на те, аби забезпечити максимальну захищеність для усіх студентів України».

«Я радий вітати у нашому університеті науковців, професорів та керівників усіх закладів вищої освіти. Сьогодні ми разом працюємо, аби освіта України вдосконалювалася та розвивалася, а навчальний процес був безпечним та ефективним для нашої молоді. Виклики потребують відповідних рішень, тому ми аналізуємо, впроваджуємо та модернізуємо вищу освіту. Пам’ятаймо, що знання – зброя, тому демонструймо єдність та стійкість на благо майбутнього наших студентів!» - промовив ректор Західноукраїнського національного університету Андрій Крисоватий.

Олег Шаров, Генеральний директор директорату фахової передвищої, вищої освіти Міністерства освіта і науки України запросив учасників до першої панельної дискусії форуму. У своїй доповіді Олег Ігорович зазначив: «Необхідно наповнювати ідеологічним змістом всю освіту України. План кожного університету, кожного підрозділу, кожного викладача на теперішній час повинен починатися із власного внеску в оборону країни. В цей час, ми повинні з усіх сил підтримувати людей, які постраждали внаслідок війни. Працюймо на перемогу!»

У другій панельній дискусії «Впровадження тематики євроінтеграції в безпековий освітній процес та наукові дослідження», модератором якої виступив Олександр Пижов, Генеральний директор директорату європейської інтеграції, бюджетування та узгодження політик Міністерства освіта і науки, було зазначено: «Варто згадати про те, що коли Україна отримала статус кандидата на членство в Європейський Союз,  президент чітко заявив про те, що політика у сфері європейської інтеграції перестає бути питанням виключно зовнішнім, а перетворюється у питання внутрішнє. Шановні колеги, керівники закладів вищої освіти, ми маємо обов’язково врахувати це у наших освітніх програмах, підготувати наших фахівців до завтрашнього дня, до членства України в ЄС та до України, як великого гравця глобалізованої світової політики».

У ході спілкування учасники обговорили подальше створення безпечного навчального процесу у вишах, психологічну підтримку студентів, визначили головні кроки освіти сьогодення.

До Міжнародного дня студента Міністр освіти і науки України Сергій Шкарлет, міський голова Тернополя Сергій Надал, ректор  Західноукраїнського національного університету Андрій Крисоватий разом зі студентами посадили гібіскус – дерево, що символізує стійкість та процвітання. Україна вистоїть. Україна переможе. Україна розквітне!

Андрій Ігорович для усіх учасників форуму провів екскурсію університетом, показав наукові доробки професорсько-викладацького колективу ЗУНУ, практичні досягнення науковців факультету комп’ютерних інформаційних технологій та продемонстрував як здійснюється практична підготовка студентів освітньої програми «Правоохоронна діяльність».

Також під час перебування у ЗУНУ Сергій Шкарлет поспілкувався із юнаками і дівчатами та обговорив плани на майбутнє й особливості навчального процесу під час повномасштабної війни росії проти України та привітав молодь із Міжнародним днем студента: «Перемога — за нами, адже країна з розумною, творчою, квітучою молоддю заслуговує на те, щоб бути щасливою!»

 

Разом адаптуємо освітню систему так, щоб вона могла реагувати на будь-які виклики!