» » Харківські студенти впродовж місяця стажувалися на базі навчально-наукового інституту комунікацій ЗУНУ

Харківські студенти впродовж місяця стажувалися на базі навчально-наукового інституту комунікацій ЗУНУ

Дата: 21-07-2022, 11:05 | Автор: Відділ інформації та зв'язків з громадськістю

 Однією із функцій навчально-наукового інституту комунікацій Західноукраїнського національного університету є підвищення рівня готовності українських та зарубіжних студентів до майбутньої професії шляхом залучення їх до різноманітних тренінгів, дискусійних платформ, організації стажувань та навчальної практики задля вироблення практичного досвіду та вдосконалення портфеля ключових фахових компетенцій у становленні майбутніх професіоналів.

Впродовж місяця у період з 6 червня по 17 липня студенти спеціальностей «Міжнародне право» Національного юридичного університету ім. Ярослава Мудрого та «Право» Західноукраїнського національного університету, за координацією директорки ННІК Оксани Коваль та керівника від навчального закладу професора Ірини Лукасевич-Крутник, пройшли стажування в Українській правовій консультативній групі «Ukrainian Legal Advisory Group».

Юристами Української правової консультативної групи було проведено тренінги спільно із міжнародними партнерами, які мають досвід роботи у Сирії, Сьєрра-Леоне, Камбоджі. Фахівці ознайомлювали студентів із процедурами моніторингу окремих територій, де ведуться бойові дії задля фіксації та документування ймовірних воєнних злочинів та інших порушень міжнародного гуманітарного права. В подальшому дані матеріали будуть використовуватися в процесі притягнення російських військових до відповідальності у міжнародних судових інстанціях.

Встановлення правди – один із важливих елементів правосуддя в умовах конфлікту і ключове значення для цього має документування злочинів та достовірне висвітлення подій. Тому така практика для студентів юридичних спеціальностей була надзвичайно корисною.

 

 

Учасники діляться враженнями:

«Під час проходження стажування я ознайомився більш детально з міжнародним гуманітарним правом та отримав дуже корисний досвід. Хоча я й був готовий задокументувати всі злочини, які були скоєні військовими РФ, але я був вражений рівнем жорстокості та нелюдського ставлення до життя з боку збройних сил РФ та інших воєнізованих формувань»,  – Ельчін Ісламов.

 

«Ця практика дозволила мені долучитися до такої важливої ​​справи, як документування воєнних злочинів в Україні. Документація разом із збором інформації є важливою частиною збереження інформації, яка незабаром може стати в нагоді. Я дуже радий, що брав участь у цьому стажуванні», – Данило Поляков.

 

«Під час стажування я познайомилася з професіоналами своєї справи, котрі люблять і вміють робити свою роботу. Ця практика показала мені, що юридична сфера багатогранна і цікава, і що ми такі ж воїни, які зараз захищають наші кордони на фронті. Як говорить стара японська приказка: «Через незабитого цвяха втратили підкову, через втрачену підкову втратили коня, через позбавленого коня не доставили повідомлення, через недоставленого повідомлення програли війну», – Єлизавета Голованік.