До свята Івана Купала

Дата: 7-07-2022, 09:59 | Автор: Відділ інформації та зв'язків з громадськістю

 Найколоритніше та найцікавіше свято, яким закінчується літній сонячний цикл календарних дохристиянських свят – це свято Івана Купала, свято краси, молодості та очищення.
Напередодні літнього свята студенти та викладачі ВСП "ЧФКЕП ЗУНУ", на березі мальовничої водойми, провели Купальський день з відтворенням оригінальних Купальських традицій та обрядів.
Купальське свято – загадкове і таємниче, сакральне і міфічне. Кажуть, що цієї ночі з рік, озер та ставків виходять водяники й русалки, а вода набуває живильних, магічних властивостей, тому здатна наділити людину силою та здоров’ям на весь рік.
Свято Івана Купала відзначають із своєрідними обрядами та піснями, адже з далекої давнини ми зберігаємо купальські звичаї.
До свята готувались зазделегідь: студенти та викладачі вивчали купальські пісні, звичаї, плели вінки.
У те, що особливою магічною силою в свято Івана Купала володіють польові трави і квіти вірили наші предки.
Тож дівчата плели вінки та співаючи пускали їх по воді, гадаючи на вінках: куди вони попливуть – там і живуть їх майбутні чоловіки.
Якщо хлопець зловить вінок своєї коханої та поверне його їй, то це добра прикмета для їхньої подальшої спільної долі.
Гарного настрою вистачило на всіх без винятку учасників купальського дійства, які разом спробували відродити традиції.
Свято Івана Купала вдалося на славу. Це вкотре підкреслює як викладачі та студенти ВСП "Фаховий коледж економіки та підприємництва ЗУНУ" люблять і бережуть українські традиції.