#ЗУНУ55

Дата: 5-01-2022, 11:00 | Автор: Відділ інформації та зв'язків з громадськістю

 До ювілею Західноукраїнського національного університету директор музею Віталій Григорович Михайлиця зібрав спогади викладачів та випускників закладу вищої освіти, які згодом будуть відображені у книзі історії ЗУНУ.

Продовжуємо публікацію циклу споминів відомих людей нашого університету. До вашої уваги розповідь Володимира Івановича Гукалюка, начальника центру підготовки офіцерів запасу ЗУНУ.

Центр підготовки офіцерів запасу ЗУНУ: «Честь. Україна. Відвага»

Однією з ознак сучасної держави є професійні та мотивовані збройні сили. Для досягнення цієї мети повинна проходити наполеглива робота у багатьох напрямах, у тому числі і підготовка військових спеціалістів у закладах вищої освіти. Саме з цією метою у Західноукраїнському національному університеті діє Центр підготовки офіцерів запасу, який  маю честь очолювати я.

Відлік своєї історії Центр підготовки офіцерів запасу веде з 1 жовтня 2005 року. Упродовж цього часу він гармонійно поєднує традиції класичної європейської та вітчизняної військової школи, творче застосування сучасного досвіду підготовки військових фахівців передових держав світу, високу динаміку розвитку навчально–матеріальної бази й науково-педагогічного потенціалу.

У стінах Центру підготовки офіцерів запасу сьогодні одночасно отримують  ґрунтовну військову освіту більше сотні студентів за двома військово – обліковими спеціальностями:

         бойове застосування механізованих з’єднань, військових частин і підрозділів;

          бойове застосування з'єднань, військових частин і підрозділів наземної артилерії.

Навчання проводиться із застосуванням сучасних інформаційних технологій, інноваційних методик викладання навчальних дисциплін, для цього у центрі існує потужна навчально-матеріальна база. Обладнані спеціалізовані класи: стрільби та управління вогнем, вогневої підготовки, загальної тактики та багато функціональний комп’ютерний, що забезпечує інноваційний процес викладання навчальних дисциплін, у підготовку майбутніх офіцерів активно впроваджується імітаційне моделювання.

Значна частина навчального часу відведена для практичного польового вишколу студентів на базі військової частини, розташованої у м. Тернопіль. Для занять використовується бойова техніка, озброєння та інші об’єкти навчально-матеріальної бази, що дозволяє проводити стрільби зі стрілецької зброї, тактико-спеціальні навчання з підрозділами, а також набути практичного досвіду взаємодії з іншими підрозділами.

Підготовку військових фахівців здійснюють досвідчені науково-педагогічні працівники з досвідом керівництва військовими частинами та з’єднаннями, учасників бойових дій.

Колектив усвідомлює і сумлінно виконує свою відповідальну державну місію - виховувати висококваліфікованих офіцерів-патріотів, захисників рідної землі, втілюючи у життя гасло центру: «Честь. Україна. Відвага».

Також у нас  налагоджена тісна співпраця з Центром екстреної медичної допомоги та медичних катастроф, які щорічно проводять виїзні тренінги–семінари з основ тактичної медицини, де студенти мають змогу отримати знання та навчитись практично їх застосовувати і надавати первинну медичну допомогу.

Центр підготовки офіцерів запасу співпрацює з громадськими організаціями, однією з таких є  ВГО «Українська спілка психотерапевтів» Тернопільська обласна філія, психологи та психотерапевти якої проводять просвітницьку роботу у формі психологічних тренінгів, лекцій та семінарів .

Головним трендом у системі підготовки є наближення її параметрів до рівня найрозвинутіших у військовому плані країн Північноатлантичного альянсу. Інтенсифіковано розвиток дистанційного навчання, як перспективного напряму вдосконалення освітнього процесу. У межах удосконалення підготовки офіцерів запасу молодь  вивчає євроатлантичні процедури прийняття рішень та управління військовими підрозділами у дисциплінах: «Тактика», «Управління діями підрозділів», «Військова топографія», «Основи військового управління».

У нашому Центрі підготовки офіцерів запасу отримали військову освіту понад 2500 студентів вишу.

Випускники проходить службу на різних офіцерських посадах у Збройних силах України, Службі безпеки України, Міністерстві внутрішніх справ, Міністерстві надзвичайних ситуацій, Державній податковій службі, Державній митній службі .

Випускники активно беруть участь в Операції об’єднаних сил, що проходить на сході країни, і вони були нагороджені державними відзнаками.

Серед них молодший лейтенант Володимир Гарматій, командир 1-го вогневого взводу – старшого офіцера батареї гаубичної самохідної артилерійської батареї 122 мм СГ 2С1 «Акація». Володимир виконував бойові завдання у районі проведення АТО/ООС. Загинув у районі населеного пункту Іловайськ, Донецької області 25 липня 2014 року. За мужність і героїзм йому присвоєно звання «Герой України» (посмертно). Лейтенант Роман Ільяшенко, командир 2-го вогневого взводу гаубичної самохідної артилерійської батареї 122 мм СГ 2С1 «Акація». Загинув 29 серпня 2014 року під час виходу з Іловайського котла так званим «зеленим коридором». Нагороджений орденом Богдана Хмельницького III ступеня (посмертно).

Сьогодні у зоні проведення ООС проходять службу багато наших випускників.

Зокрема, молодший лейтенант Діана Бружина, офіцер відділення організації охорони, патрульно-постової служби, розшуку та діяльності ВСП в гарнізонах Тернопільського зонального відділу Військової служби правопорядку,  лейтенант Галина Мариніна, командир метеорологічної батареї дивізіону артилерійської розвідки, молодший лейтенант Руслан Лялик, командир першого артилерійського взводу – старший офіцер на батареї гаубичної артилерійської батареї гаубичного артилерійського дивізіону.

Викладачі, слухачі та випускники Центру підготовки офіцерів запасу Західноукраїнського національного університету з честю виконуємо зобов’язання та гордо несемо звання студента, працівника та випускника класичного університету Тернополя та військовослужбовця Збройних сил України.